Ostrá hádka Stanjury a Schillerové: To je hrozné, neurážejte mě, vjeli si do vlasů ve studiu

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (10)

Ostrá hádka kvůli protestům zemědělců. Tak vypadala debata mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní ve funkci Alenou Schillerovou (ANO) v nedělní Partii. Místopředsedkyni opozičního hnutí se nelíbilo, že šéf státní kasy z řad pravicových občanských demokratů mluví v souvislosti s naštvanými zemědělci jako o „přehlídce krásných nových strojů před úřadem vlády“. „Jako ministr financí, nota bene za ODS, byste měl mít za ně radost. Připadám si, jako kdybych opravdu slyšela mluvit pohlavára Ústředního výboru KSČ,“ pustila se Schillerová do Stanjury. „Nechte si ty urážky,“ reagoval vzápětí ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stanjura při debatě o protestu zemědělců uvedl, že právě jejich sektor měl za sebou v roce 2022 rekordní zisk. „Normálně to bylo mezi osmi a devíti miliardami, za rok 2023 se to zřejmě vrátí k normálu. Neříkám, že to tak měl každý podnik, samozřejmě mají některé problémy. Ale kdybych chtěl být ironický, řekl bych, že protest byl přehlídkou krásných nových strojů,“ rýpl si šéf státní kasy do nespokojených zemědělců, kteří ve čtvrtek vysypali před vládní budovou i hromadu hnoje.

„To je úplně strašné, že tohle řekne ministr za ODS,“ reagovala ve vysílání Schillerová. „Kdo tady organizuje debatu?“ zeptal se naopak občanský demokrat moderátorky Terezie Tománkové. Po krátké slovní přestřelce se Schillerová omluvila za skákání do řeči a nechala Stanjuru domluvit. Ten pokračoval ve vysvětlování, co mu na celé situaci nedělá radost.

„Co je strašné? Není to strašné. Jako kdyby podnikatelé v drahých autech protestovali před úřadem vlády. Říkáte, že lidé v zoufalé situaci dělají zoufalé činy. Prosil bych, abyste neironizovala Asociaci soukromého zemědělství. Vím, že vás malí farmáři nezajímají, ale je jich nejvíce. Fyzicky nejvíce. Takže o ní nemluvte jako o nějaké skupině,“ nechal se slyšet Stanjura.

VIDEO: Protest zemědělců se dočkal několika kontroverzních momentů.

„Logicky si myslím, že jestli má stát někomu pomáhat, tak zejména drobným podnikatelům, v tomto případě drobným farmářům. Bude-li zájem na druhé straně, budeme dále jednat,“ zopakoval ministr financí a zdůraznil na předchozí slova Schillerové o „nějaké skupině zemědělců“, která se nepřipojila k protestům.

Nechte si ty urážky, hádali se politici

Schillerová se poté postavila na obranu zemědělců s novými traktory. „Omlouvám se za tu emoci, že jsem skočila do řeči. Budu disciplinovanější. Nevím, kdo dříve mluvil o drahých traktorech, četla jsem to někde v titulcích. Ale vy jste to zopakoval, pravicový politik za ODS. Měl byste mít radost, že zemědělci mají nové traktory. Teď zase skáčete do řeči vy mně, tak jste mi to vrátil. Beru to tak, že je to 1:1,“ řekla podrážděně exministryně financí.

„K velké ziskovosti sektoru nicméně poznamenala, že zároveň panovala extrémní inflace a obrovský nárůst cen. Proto je potřeba se podívat, jaké marže si účtovali zemědělci.

„Jako ministr financí, notabene za ODS, byste měl mít za ně radost. Připadám si, jako kdybych opravdu slyšela mluvit pohlavára Ústředního výboru KSČ,“ pustila se Schillerová do Stanjury. „Nechte si ty urážky,“ reagoval vzápětí šéf státní kasy. „Vy jste urazil mě. Řekl jste, že organizuji protesty, to si vyprošuji,“ vrátila mu Schillerová.

„To jsem neřekl,“ hájil se Stanjura, jenž dříve mluvil o „ironizaci“ malých zemědělských asociací, které se rozhodly nepřipojit k protestům, a o organizaci nedělní diskuse, Schillerová tak nejspíše přeslechla slovo.

Reálné mzdy se letos zvýší, myslí si Stanjura

Šéf resortu financí na CNN Prima NEWS dále řekl, že reálná mzda v Česku by se za letošní rok mohla zvýšit zhruba o tři až čtyři procenta. Růst by měla začít již v prvním čtvrtletí. Devět posledních čtvrtletí reálná úroveň platů klesala a za poslední dva roky klesla o 11 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal je o přežití na této planetě, řekl Farský. Totální šílenost, zrušme ho, vyzval Mach

„V prvním čtvrtletí začne reálná mzda opět růst. Letos různé instituce včetně ministerstva financí očekávají inflaci okolo tří procent a okolo šesti až sedmi procent je odhad růstu mezd, takže reálná mzda poroste letos tempem tři až čtyři procenta,“ řekl Stanjura v nedělním vysílání.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO si myslí, že se Česko v úrovni reálných mezd vrátí na úroveň předcovidového roku 2019 až v roce 2026. Podle statistiků průměrná nominální mzda v posledním loňském kvartálu vzrostla o 6,3 procenta na 46 013 korun, při zohlednění inflace ale reálně klesla o 1,2 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Demonstracím zemědělců se věnovala také druhá část Partie Terezie Tománkové, záznam velké politické debaty si můžete pustit níže.

Tagy: