Překvapivá shoda? Komunisté a STAN chtějí zdaňovat technologické firmy

Miloslava Vostrá (KSČM) a Věslav Michalik (STAN)

Chceme zdaňovat technologické firmy, shodli se šéfka rozpočtového výboru Sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) a místopředseda hnutí STAN a také starosta Dolních Břežan Věslav Michalik v pořadu Jak volí vaše peněženka televize CNN Prima NEWS. Ekonoma Mojmíra Hampla pak překvapila další shoda zástupců komunistů a Starostů, a to téma podpory reinvestice zisků.

„Chceme zdaňovat technologické firmy,“ shodli se Vostrá i Michalik v pořadu Jak volí vaše peněženka. Podle Hampla se v předvolební kampani bude o podobných daních mluvit často. „Zdanění technologických gigantů, ekologické daně. Jde zkrátka o něco, co lze prodat tak, že se to mé peněženky nedotkne,“ upřesnil.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy budeme mít po volbách jedinou jistotu, a sice že se daně budou zvyšovat. O tom ale strany v kampani nemluví. „Dříve nebo později nás ratingové agentury vytrestají tím, že nám zhorší známku. Pak poroste úrok a nebude na starobní důchody, sociální dávky, dálnice, nemocnice, železnice,“ varoval.

Hampl mu dal za pravdu. „Krutá pravda je, že po volbách půjde o zvyšování příjmů do státní kasy. A to způsobem, že zaplatíme my všichni. Takže tuto predikci bych podepsal,“ řekl.

Zároveň přiznal, že ho překvapila další shoda zástupců KSČM a STAN. „Téma podpory reinvestice zisků jen tak nezaznívá,“ podotkl ekonom.

Jak řešit schodek?

Vláda plánuje v příštím roce horší hospodaření než v covidovém roce, schodek by měl činit až 377 miliard korun. Podle Michalíka by hnutí STAN v zásadě ponechalo všechny dosavadní změny. „Nesahali bychom tedy na zrušení superhrubé mzdy, ponechali stávající daňové zatížení a orientovali se na zvýšení příjmu státu v důsledku hospodářského růstu,“ uvedl.

„Pokud budeme mít rozumný hospodářský růst a budeme schopni zafixovat výdaje, které nejsou valorizovány, začnou se nůžky zavírat, a během pěti let se můžeme dostat k vyrovnanému rozpočtu,“ sdělil.

Podle Vostré je třeba se podívat na jednotlivá ministerstva a jejich nespotřebované výdaje. „Ale také na efektivitu vynaložených peněz, tedy jaké projekty mají ministerstva připraveny a do jakých chtějí investovat. Co se týká příjmové stránky, myslím, že se v roce 2022 nevyhneme tomu, abychom se vrátili k otázce daní. Ať tu bude jakákoliv vláda, bude probírat jednotlivé daně, popřípadě sazby, ale například i cenu práce,“ uvedla šéfka rozpočtového výboru Sněmovny.

Podle ekonoma Hampla je na obou politicích vidět, že o financování státu něco vědí. „Přece jen paní Vostrá léta vedla rozpočtový výbor, pan Michalik je někdejší finančník, takže trochu víc rozumějí rozměrům problému. Vynikne to zejména v kontrastu s tím, jaké komentáře za poslední dny vypouští do veřejného prostoru strážkyně státní kasy Alena Schillerová (ANO),“ zhodnotil je.

Tagy: