Hamáček: Musíme maximálně zvýšit kapacity lůžek, v zahraničí sháníme i personální pomoc

Jan Hamáček

Do českých nemocnic se v následujících týdnech dostanou tisíce nakažených koronavirem. Aby situaci zvládly, musí dojít k maximálnímu navýšení kapacit lůžek. CNN Prima NEWS to sdělil ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ten prozradil, že o pomoc požádal i zahraniční státy v rámci evropské unie (EU) i Severoatlantické aliance (NATO).

Ve středu česká média zveřejnila zprávu Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky (ÚZIS). V té jsou možné scénáře pandemie v nadcházejících týdnech. I ten nejoptimističtější počítá se zahlcením nemocnic několika tisíci nakaženými. Při nejhorším by pak v nemocnicích mohlo s koronavirem skončit přes 10 tisíc lidí, přičemž více než dva tisíce z nich by mohly potřebovat intenzivní péči.

Scénáře potvrdil pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Jan Hamáček. „Pokud jsou z dílny ÚZIS, tak ano,“ řekl vicepremiér. „Taková čísla jsou zvladatelná pouze s maximálním posílením kapacit lůžek a s pomocí ze zahraničí. V rámci Eu jsme zažádali o pomoc materiální i personální,“ řekl Hamáček. Stejně tak o pomoc zažádal u států NATO.

Na ještě přísnější opatření jako lockdown podle něj ještě není čas. Hamáček tvrdí, že je nutné dát čas těm opatřením, která platí od středy. „Musíme dát minimální prostor na to, aby ta opatření zabrala,“ řekl vicepremiér pro CNN Prima NEWS s tím, že on sám věří, že poslední série omezení zabere a projeví se do dvou týdnů na křivce nakažených.

Tagy: