Polní nemocnice vznikne během 10 dnů. Další lůžka na stadionech, plánuje Prymula

Jednotka intenzivní péče v Moskvě s pacienty s koronavirem.

O víkendu se začne zvyšovat kapacita nemocnic. V Letňanech armáda začne stavět náhradní nemocniční lůžka

Vláda v pátek vydá nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech. Bude v ní až 500 lůžek a vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s COVID-19 a nedostatku lůžek ve standardních nemocnicích. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že armáda poskytne 100 lůžek, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Armáda je schopná nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády.

Kabinet by měl nařízení schválit na svém mimořádném pátečním zasedání, kde se bude zabývat také materiály, které řeší ekonomické dopady koronavirové epidemie a souvisejících opatření. „Na základě nařízení armáda rozvine infrastrukturu polní nemocnice v areálu výstaviště PVA EXPO Praha Letňany a tím vybuduje záložní zdravotnické zařízení s kapacitou 500 lůžek, které bude v režimu pohotovosti,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo obrany.

Metnar řekl, že armáda poskytne materiál i personál. „Bude muset být doplněn o zdravotníky a mediky z civilu. Naši doktoři a sestry totiž dnes již naplno slouží ve vojenských a civilních nemocnicích, naše kapacity nejsou bezbřehé,“ vysvětlil. Armáda nevyužité zdravotníky nemá. Podle velitele velitelství pro operace Josefa Kopeckého je koordinace personálu plně v kompetenci ministerstva zdravotnictví, armáda je schopná obsloužit svých 100 lůžek.

Armáda může poskytnout deset plně automatizovaných stanic, jednotky intenzivní péče, rentgen, CT a laboratoř, řekl Metnar. „Převoz se uskuteční z vojenských stanic z Hradce Králové a Bystřice pod Hostýnem,“ uvedl. Stát podle Metnara nemá problém dodat ventilační jednotku ke každému lůžku. Konkrétní informace o tom, kolik lidí bude potřeba na provoz a ostrahu nemocnice, budou jasné, až na výstavišti skončí svou práci vojenští plánovači. Kteří pacienti budou v Letňanech, rozhodne ministerstvo zdravotnictví.

Aktivace Centra biologické ochrany Těchonín podle Metnara není vhodná, protože areál v Letňanech bude mít větší kapacitu. „I do Těchonína bychom museli stahovat personál z vojenských a civilních nemocnic. Je lepší to vybudovat s větší kapacitou jinde, další aspekt je lokace z hlediska transportu,“ řekl.

Kromě armádního materiálu použije stát i zásoby SSHR. Její předseda Pavel Švagr uvedl, že správa má 2 500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení. Vojenští plánovači budou od čtvrtka vyhodnocovat stav infrastruktury a rozhodnou, jaké vybavení je nutné doplnit. Nemocnici umístí do prostor tamních pavilonů. Využity mají být dvě haly ze sedmi, řekl novinářům Tomáš Kotrč, ředitel společnosti ABF, která v Letňanech pořádá veletrhy.

Výstavba začne v sobotu

„V sobotu by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany. Kapacita 500 lůžek, výstavbu bude zajišťovat armáda,“ potvrdil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš (ANO) předtím řekl, že budování náhradních kapacit je prvořadým úkolem. Postarají se o to Ústřední krizový štáb a armáda, personální zabezpečení pak bude na ředitelích nemocnic. Kvůli nepříznivé prognóze vývoje epidemie koronaviru je nutné začít budovat už o víkendu.

Hamáček nechtěl odhadovat, jak dlouho bude letňanský areál nutné využívat. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí epidemie, teď těžko hovořit o ukončení. Myslím, že bude potřeba relativně dlouho,“ řekl. Paralelně se podle něj pracuje na hledání dalších záložních kapacit v hotelech, lázních a jiných objektech. „Výstavba záložních lůžek se plánuje už nějakou dobu, nejviditelnější teď budou Letňany,“ řekl. Počet lůžek se bude upravovat podle situace.

Podle Babiše stát plánuje nakoupit 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. Ředitel Linetu Tomáš Kolář řekl, že společnost musí lůžka teprve vyrobit, dodána by měla být v listopadu.

Hledají se další prostory

Hasičský záchranný sbor podle Hamáčka využil evropský mechanismus civilní ochrany a požádal o lůžka ze zahraničí. „My dnes vložíme do evropského systému žádost o kapacity, tedy jak o vybavení, tak o personál. Bude záviset na jednotlivých členských státech Unie, jak se k tomu postaví. To je další zdroj, který zajišťujeme,“ uvedl ve čtvrtek.

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu řekl, že hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 000 lůžek. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s nemocí COVID-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. „Ministr zdravotnictví hovořil o potřebě zdvojnásobení kapacit, to je přibližně 14 000 až 15 000 lůžek,“ řekl Hamáček.

„My musíme opravdu teď mobilizovat i rezervní kapacitu. Budeme mobilizovat různé stadiony, haly tak, abychom byli schopni etablovat lůžka i tam,“ sdělil Prymula ve středu večer ve videu na Twitteru.

Podle Prymulova pondělního vyjádření by mělo v nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru pomáhat až 2400 mediků čtvrtých a pátých ročníků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři. Studenti mají pomoct zdravotnictví oslabenému nemocností lékařů a sester i zavřením prvních stupňů základních škol.

Tagy: