Harrisová uštědřila Trumpovi výprask, hodnotí debatu komentátoři CNN. Kde nastal zlom?

Donald Trump u řečnického pultu

USA prezidentské volby 2024 (9)

Vyrovnaná a relativně tvrdá byla podle odborníků první společná debata prezidentských kandidátů Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa. Oba ale překvapivě šetřili osobními útoky. Za 90 minut na ABC News stihli probrat válku na Ukrajině, konflikt v Gaze, potraty nebo migraci.

Republikán Trump a demokratka Harrisová se setkali v prezidentské debatě na ABC News. Na úvod si podali ruce, tím ale projevy zdvořilosti skončily. Kandidáti nejprve probrali ekonomické problémy Američanů, diskuze ale rychle sklouzla k tématu migrace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Trump překvapil tvrzením, že migranti ve Springfieldu unášejí psy a posléze je jedí. Pro své prohlášení ale neměl důkaz. Jinak se ale republikán podle pozorovatelů vyvaroval bizarnějších promluv a dokonce i osobních útoků. Harrisovou jen jednou označil za „marxistku“.

„Přiznejme si, že Trump lže, kudy chodí. Dnes bylo ale lží méně než normálně. Překvapivě se držel. Na své poměry si vedl slušně,“ hodnotil pro CNN Prima NEWS politolog Tomáš Klvaňa. Podle něj byla debata vyrovnaná.

Výprask pro Trumpa?

Komentátoři americké CNN ale debatu vnímají jako vítězství Harrisové, která údajně uštědřila Trumpovi „výprask“.

Demokratka se snažila Trumpa vyprovokovat, což se jí v jednom momentu povedlo. A to, když si rýpla do exprezidentova ega a řekla, že z jeho politických mítinků odcházejí lidé, protože jsou příliš nudné. Od té chvíle byl Trump podle některých odborníků rozhozený.

Zlom v průběhu debaty vnímali i na NBC News, roli hrála i diskuze o potratech. „Jeden z republikánů řekl, že ekonomická část, která debatu zahájila, byla pro Trumpa ‚v pořádku‘, ale následná část o potratech ‚byla katastrofa‘,“ uvedl web.

Během diskuze o potratech Harrisová útočila na Trumpa s tím, že kvůli němu teď ženy v určitých státech musejí donosit dítě i po znásilnění nebo incestu. Republikán reagoval prohlášením, že demokrati chtějí prosadit, aby ženy mohly na potrat i po devíti měsících těhotenství.

Kandidáti se střetli také ohledně válek. Trump zopakoval, že by válku na Ukrajině vyřešil. Dokonce prý ještě před nástupem do úřadu. Odmítl ale jasně říct, jestli si přeje vítězství Ukrajiny. Harrisová naopak Kyjev podpořila.

V kontextu války v Izraeli demokratka řekla, že má židovská země právo se bránit. Trump ale varoval, že Harrisová blafuje, protože ve skutečnosti údajně Izrael nenávidí. „Pokud vyhraje, Izrael bude vymazán z mapy,“ uvedl Trump.

Finální apel na voliče

Na konci debaty přišel čas na závěrečná prohlášení obou kandidátů. „Dnes jste slyšeli rozdílné vize. Jedna se soustředí na budoucnost, druhá na snahu vrátit se do minulosti. Já chápu sny, ambice a aspirace amerického lidu. Chci ekonomiku příležitostí. Budu investovat do malých podniků, mladých rodin i seniorů. USA si zaslouží respekt. Máme nejsilnější armádu na světě. Budu bránit základní práva a svobody,“ řekla Harrisová.

Trump ve finálním proslovu upozornil, že jeho sokyně je součástí současné administrativy a měla na nápravu dostatek času.

„Harrisová měla tři roky na to, aby všechny popisované kroky už udělala. Ona věří tomu, že bychom měli zakázat frakování. V Německu chtěli přejít na zelenou energii a skončilo to katastrofou. Naše země se hroutí, smějí se nám po celém světě. Bavím se se světovými lídry. My už dávno nejsme vůdčí světovou silou. Na Ukrajině zuří válka, nakonec skončíme ve třetí světové válce a budou nasazeny jaderné zbraně. Oni nechali naše vybavení v Afghánistánu. Biden je nejhorší prezident v historii, Harrisová nejhorší viceprezidentka,“ uzavřel Trump.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: