Harrisová vstoupila do jámy lvové na Fox News. Vymezila se proti Bidenovi, aby nahnala voliče

Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová přijala pozvání k rozhovoru na stanici Fox News, která je obyčejně nakloněná republikánům. Viceprezidentka během interview opravila svůj někdejší výrok, že by na výkonu současné administrativy nic neměnila. Mluvila také o migraci a varovala před diktátorskými sklony Donalda Trumpa.

Viceprezidentka Kamala Harrisová projevila pragmatickou statečnost, když se odvážila přijmout pozvání k rozhovoru na Fox News. Televizní stanice je tradičně nakloněná republikánům, většina amerických mainstreamových médií má naopak blíže k demokratům.

K TÉMATU: Americké volby nerozhodují přímo voliči. Podívejte se, které státy mají největší moc

Harrisová ale ví, že volební závod s Trumpem je mimořádně těsný a hodit se může každý hlas. Na Fox News šla proto hledat hlasy nerozhodnutých a nespokojených republikánských voličů.

„Demokraté se domnívají, že existuje značný počet voličů republikánů, včetně těch, kteří v republikánských primárkách hlasovali pro bývalou guvernérku Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, kteří by mohli být přesvědčeni, aby příští měsíc hlasovali pro Harrisovou. Pokud by jen několik tisíc diváků Foxu nebo tradičních konzervativců změnilo stranu, mohlo by to některé rozhodující státy posunout směrem k viceprezidentce,“ uvádí analýza CNN.

Demokratka ale rychle poznala, že jde o skutečný risk. Moderátor si na Harrisovou přichystal nepříjemná témata a navíc se s viceprezidentkou často překřikoval. Podle Fox News Harrisová utíkala například z otázek na duševní zdraví Joea Bidena.

Budu jiná, slíbila Harrisová

Jméno Bidena v rozhovoru padalo opakovaně. Harrisová napravila svůj nešťastný výrok z minulého týdne, kdy pronesla, že by na krocích končící administrativy nezměnila nic. Teď v rozhovoru slíbila, že přinese čerstvý vítr.

„Mé prezidentství nebude pokračováním prezidentství Joea Bidena,“ řekla Harrisová. „Jako každý nový prezident, který nastoupí do úřadu, přinesu své životní a profesní zkušenosti a nové a svěží nápady,“ doplnila.

Viceprezidentka v rozhovoru také kritizovala svého soka Trumpa za to, že neunáší kritiku a chce své odpůrce trestat.

„Mluvil o tom, že půjde po lidech, kteří se účastní pokojných protestů. Mluvil o zavírání lidí, protože s ním nesouhlasí. Toto je demokracie. A v demokracii by měl být prezident Spojených států ochoten zvládnout kritiku, aniž by řekl, že za to bude lidi zavírat,“ sdělila Harrisová.

A v rozhovoru došlo také na migraci. Pro Trumpa jde o ústřední téma, skrz které kritizuje Bidena a Harrisovou. Viceprezidentka přiznala, že migrační tlak na jižní hranice je reálným problémem. Podle ní se ale Trump postavil dohodě demokratů a republikánů, která mohla situaci zlepšit.

„Nejsem natolik pyšná, abych řekla, že tento imigrační systém je dokonalý,“ řekla Harrisová. „Je také pravda, že kdyby byla ochrana hranic skutečně přijata před devíti měsíci, bylo by to už devět měsíců, kdy bychom měli na hranicích více členů pohraniční stráže a více podpory pro lidi, kteří pracují nepřetržitě a snaží se to všechno udržet pohromadě,“ dodala.

Prezidentské volby v USA jsou na programu 5. listopadu. CNN Prima NEWS chystá na celou volební noc speciální vysílání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
migrace kritika USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024