Americké volby nerozhodují přímo voliči. Podívejte se, které státy mají největší moc

Američtí voliči nevybírají příštího prezidenta USA přímo, svými hlasy pouze směřují takzvané volitele, aby za ně podpořili buď Donalda Trumpa, nebo Kamalu Harrisovou. Počet volitelů je v jednotlivých státech jiný, záleží na lidnatosti. Nejvíce jich mají Kalifornie, Texas, Florida nebo Pensylvánie. Píše o tom americká CNN.

Je velmi pravděpodobné, že demokratka Harrisová získá ve volbách větší počet hlasů než republikán Trump. To ale ještě nic neříká o výsledku voleb. Na absolutním čísle hlasů totiž vůbec nesejde a rozhodující je, kdo bude slavit v jednotlivých státech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Už pět milionů lidí zvolilo mezi Harrisovou a Trumpem. Jak funguje hlasování před termínem?

Američtí občané vybírají v každém státě takzvané volitele, kteří dohromady tvoří sbor volitelů. Nejedná se o žádné symbolické fragmenty moci, ale o skutečné politiky, kteří až po konci hlasování reálně vyberou v Senátu příštího prezidenta. Každý stát má na základě lidnatosti přidělen různý počet volitelů, uvádí CNN.

Největší nadílka volitelů

Nejvíce volitelů má Kalifornie, konkrétně 54. To znamená, že v tomto státě je připraveno 54 demokratických a 54 republikánských volitelů. Když v Kalifornii lidé dají více hlasů Harrisové – což je pravděpodobné – demokratka získává 54 hlasů svých volitelů. Vítěz voleb v jednotlivých státech až na výjimky bere všechny volitele.

To největší republikánskou baštou je Texas, kde se hraje o 40 volitelů, které zřejmě připadnou Trumpovi. Jeho druhým trumfem je Florida, kde zřejmě vyhraje prezidentské hlasování už potřetí a získá dalších 30 volitelů.

Stát New York s 28 voliteli naopak s největší pravděpodobností připadne Harrisové. Stejně jako Illinois s 19 voliteli.

Vedle toho existují takzvané swing states, kde je příznivců republikánů a demokratů přibližně stejně, a volby tam proto budou mimořádně napínavé. Nejvlivnějším ze swing states je Pensylvánie, kde se bojuje o 19 volitelů. Tento stát může podle některých odborníků rozhodnout i celé volby.

Tady to bude napínavé

Mezi další swing states se řadí Georgia (16 volitelů), Severní Karolína (16 volitelů), Michigan (15 volitelů) nebo Wisconsin (10 volitelů).

Na stole je také Arizona, která je sice typicky republikánská, jenže Trump tam v roce 2020 volby prohrál. A ani letos ho průzkumy úplně jasně nefavorizují. Arizona nabízí 11 volitelů.

Protiváhou Arizony je vedlejší Nevada, kde se naopak obyčejně daří demokratům, jenže letos se tam situace zamotává. Průzkumy předpokládají napínavou bitvu. Vítěz ve státě hazardu získá šest volitelů, uvádí list The New York Times.

Podle CNN je teoreticky otevřená také hra o Minnesotu (10 volitelů), Oregon (8 volitelů), Colorado (10 volitelů) nebo Nové Mexiko (5 volitelů). Ačkoli zde všechny volitele zřejmě získá Harrisová.

Překlikněte do volební grafiky a zjistěte, který stát má kolik volitelů. Speciální vysílání k volbám chystá CNN Prima NEWS na celou noc z 5. na 6. listopadu.

Pokud odhlédneme od swing states a započítáme pro Trumpa a Harrisovou volitele, které s největší pravděpodobností získají, z rovnice nám vyjde, že demokratka začíná v lehce lepší pozici. Takřka jistých má 226 volitelů, Trump 219. Vítěz potřebuje 270 volitelů, takže příští šéf Bílého domu musí zazářit hned v několika státech, kde není jasný favorit.

Když se pak po 5. listopadu sečtou hlasy voličů a jeden z kandidátů získá přes 270 volitelů, budou volby teoreticky u konce. Až samotní volitelé pak ale rozhodnou, komu hodí hlas. Ačkoli se zpravidla řídí rozhodnutím voličů ve svých státech, historie už pamatuje nejednu rebelii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy: