Hašek volal po vyřazení Ovečkina a dalších z NHL. Stal se z něj fašista, píší v Rusku

Dominik Hašek je sportovní legendou.

Dominik Hašek se ocitl v hledáčku ruských médií

Sportovní organizace, týmy i jednotlivci se více či méně otáčejí k Rusku vinou války na Ukrajině zády. Bývalý legendární gólman Dominik Hašek by si dokonce přál dočasně „vyčistit“ NHL od všech hokejistů pocházejících ze země Vladimira Putina, třeba i Alexandra Ovečkina, který je navíc dlouhodobým zastáncem muže, jenž rozpoutal konflikt na východě Evropy. V jednom z ruských médií si proto „Dominátor“ vysloužil nálepku fašisty.

Nejen hokejoví fanoušci dlouho čekali, co k ruské invazi na Ukrajině řekne jeden z nejlepších hokejistů v historii NHL Alexandr Ovečkin. 36letý rodák z Moskvy svým vyjádřením příliš nepotěšil. Sice válku odsoudil, ale jako by zapomněl, kdo ji rozpoutal. Osobu Vladimira Putina okomentoval takto:

„Je to můj prezident, ale jak jsem řekl, nejsem politik. Já jsem sportovec a doufám, že vše bude brzy hotové. Je to teď těžká situace pro obě strany, takže doufám, že to všechno skončí.“ K tomu má stále nastavenou společnou fotku s ruským prezidentem jako profilovou na Instagramu.

Když Dominik Hašek, legenda Buffala Sabres nebo Detroitu Red Wings, na jeho slova narazil, těžko hledal pochopení. „Cože? Nejenom alibista, srab, ale také lhář! Každý dospělý v Evropě dobře ví, že Putin je šílený zabiják a Rusko vede ofenzivní válku proti svobodné zemi a jejím lidem,“ pověsil na Twitter hrdina z Nagana.

K tomu Hašek přišel s odvážným návrhem, aby vedení NHL momentálně znemožnilo všem ruským hráčům v soutěži působit. V nejlepší lize světa se nyní pohybuje zhruba 50 hokejistů, kterých by se to potenciálně týkalo. „NHL musí okamžitě pozastavit smlouvy všem ruským hráčům. Každý sportovec nereprezentuje pouze sebe, ale také svoji zemi a její hodnoty. To je fakt. Pokud toto NHL neudělá, je nepřímo spoluzodpovědná za smrt na Ukrajině,“ napsal drsně šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře.

K tomu ještě dodal, že je mu velmi líto všech ruských sportovců, kteří Putinovu agresi odsuzují a budou mít v dalších týdnech minimální šanci se představit na jakýchkoliv akcích, ale „jejich vyloučení v tuto chvíli považuju za nutnost“.

Díky Rusům se z něj mohl stát vynikající brankář

Komentáře Haška zaznamenal ruský web sovsport.ru, který je pojal po svém. „Velký Dominátor se svými výroky proměnil v obyčejného fašistu. Za současnou situaci na Ukrajině mohou jeho optikou zřejmě i naši kluci, kteří řadu let hrají NHL. Je velmi těžké najít jinou vinu kromě toho, že jsou to Rusové.“

Web dále uvádí, že ruští hokejoví legionáři jsou v zámoří mnohdy už hodně přes 10 let a pomáhají šéfům NHL vydělávat velký balík peněz a svými dovednostmi dávají Američanům mnoho pozitivních emocí.

K tomu také píše, že Rusové, respektive Sověti, na konci druhé světové války Haška a jeho lid zachránili před nacistickým Německem. „Zemřely miliony ruských vojáků, aby mohl Dominik v klidu hrát hokej. Stal se tím, čím se stal. Na hokejových základech, které v něm byly položeny v socialistickém Československu, vyrostl ve vynikajícího brankáře,“ objevilo se na sovsport.ru k Haškovi, jenž uzavřel kariéru ve Spartaku Moskva.

Sportovní svět až na výjimky postupuje proti Rusku velmi tvrdě. Do České republiky už mají zakázaný vstup všichni ruští sportovci.

Tagy: