Osudový omyl v Roztokách: Hasiči nevěděli o třech osobách v plamenech, dvě nezachránili

Policisté ukázali záběry ze zásahu z požáru v Roztokách.

Tragický požár v Roztokách

Těsně před tím, než začaly záchranné akce u rozsáhlého požáru v Alzheimer centru, dostali hasiči informaci, že se v domě nachází 54 lidí. V hořícím pekle ale nakonec byli ještě další tři pacienti. Zatímco jedna žena zázrakem přežila, dalším dvěma se už pomoci nepodařilo.

Ačkoliv personál pražského centra stihl před plameny utéct, požár uvnitř domu uvěznil desítky klientů. Hasiči dostali informaci, kolik se jich v domě nachází. Čtyři minuty před půl osmou pak záchranka aktivovala takzvaný traumaplán.

Po pěti hodinách se hasiči konečně dostali i do míst, kam kvůli ohni zpočátku nemohli. Našli tam dva klienty centra, kteří před plameny nestačili utéct. Uvnitř domu zemřeli. V nejvíc zasažené části ležela další žena, která byla naživu a s hasiči komunikovala.

„Při dohašování a postupu budovou bohužel středočeští hasiči objevili dvě mrtvé osoby a jednu osobu se středně těžkým zraněním, kterou naši záchranáři odvezli sanitou do Oblastní nemocnice Kladno,“ uvedli záchranáři.

Počet pacientů, kteří se měli v centru nacházet, byl nepřesný. Na to, kdo počítal evakuované, se redakce CNN Prima NEWS ptala i ředitele centra. „Počítání evakuovaných osob neprováděl žádný náš zaměstnanec, ale složky IZS. Podle mého názoru odvedli při zásahu vysoce profesionální práci. Pravdivost vaší informace nemohu potvrdit, nemám k tomu potřebné informace,“ uvedl ředitel zdravotního centra Radek Žadník.

To potvrdil i svědek požáru, který se sám snažil z domu vynášet pacienty a pomoci tak záchranářům. „Počítala to tam ta paní od nich, která řekla, že to je v pořádku,“ uvedl.

„Je pravda, že jsme říkali, že všichni jsou venku. Nedokážu říct, jestli někdo pochybil, je příliš brzo, vyšetřování teprve začalo. Nicméně kdyby hasiči věděli, že je uvnitř ještě někdo, dělali by vše pro to, aby jej zachránili,“ řekla webu idnes.cz mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Třásly se mu ruce, klepal se mu hlas, v očích měl slzy. „Bylo nás málo. Všichni si asi mysleli, že to bude něco malého, akorát že to začalo hořet rychleji. Byli tady policajti, ze začátku nás k tomu nechtěli pustit, jeden jim dokonce spadnul. Tak už jsem se naštval, kašlal jsem na ty policajty a začal jsem je nosit. A sám jsem odnosil asi 14 lidí. Pak už jsem nemohl,“ popsal muž.

Za posledních deset let si požáry v domovech důchodců nebo domech s pečovatelskou službou vyžádaly dva životy jednou, a to v lednu 2013. Při požáru domova s pečovatelskou službou v Příboře na Novojičínsku zemřely dvě seniorky a dalších pět lidí se zranilo. Neštěstí tehdy zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku. Jaké jsou další podobné příběhy?

Tagy: