Haška asi poznamenala rána pukem. Ať vrátí peníze, co v Rusku vydělal, tepe bývalý parťák

Dominik Hašek od počátku ruské invaze na Ukrajinu hlasitě lobuje za to, aby byl stát Vladimira Putina kompletně odstřižen od sportovního světa. Hokejová legenda například vyslovila přání, aby NHL dočasně suspendovala všechny Rusy, čímž si od kremelských médií vysloužila označení „fašista“. Po několika týdnech znovu čelí ruskému hněvu.

Čeští fanoušci nejlepší hokejové ligy světa si před několika dny přečetli radostnou zprávu. NHL se po třech letech opět vrátí do Prahy. Díky takzvané Global Series nabízející světovou show i mimo zámoří se v O2 areně 7. a 8. října představí San Jose Sharks a Nashville Predators.

Tuzemští diváci se těší především na útočníka Tomáše Hertla v dresu „žraloků“, ale Dominik Hašek se v twitterovém příspěvku zaměřil na jiná jména. Respektive nebyl konkrétní, nicméně případnou účast ruských hráčů na této události považuje za neomluvitelný skutek. Na straně Sharks se v metropoli může představit Alexandr Barabanov, do kádru Nashvillu zase patří Jakov Trenin.

„Pokud by tomu tak bylo, udělám vše pro to, aby se tento zápas v naší zemi neuskutečnil,“ zdůraznil „Dominátor“ ve svém postu. „Uvědomme si, že účastí ruských sportovců na akcích děláme obrovskou reklamu Rusku a jeho činům. Tedy agresi ruské armády proti demokratické zemi, zabíjení desetitisíců Ukrajinců a páchání zločinů proti lidskosti,“ pokračoval šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL.

Dodal, že ani ten nejúžasnější sport není víc než lidský život a věří, že se vedení soutěže rozhodne správně.

Skvělý brankář, ale mizerný člověk

Naprostou většinu kariéry strávil Hašek v zámoří, kde si i díky neortodoxnímu stylu, který slavil úspěch, vybudoval status legendy. Se dvěma Stanley Cupy v kapse opustil NHL v roce 2008. Pak si dal rok pauzu, v sezoně 2009–⁠2010 pomohl mateřským Pardubicím k extraligovému titulu a kariéru uzavřel v 46 letech v ruském Spartaku Moskva.

Tam potkal mimo jiné obránce Nikitu Ščitova. Teď už bývalý hráč nemá pro Haškovy výroky ohledně potenciální (ne)účasti ruských zástupců na NHL akci v Praze pochopení. Pro přední ruský sportovní web Sports.ru českého hrdinu ze zlaté olympiády v Naganu v roce 1998 nešetřil.

„Pamatujete si, jak ho na olympiádě v Naganu trefil tvrdou ranou do helmy Valerij Kamenskij, až kus té helmy odpadl? To ho zjevně poznamenalo,“ začal kritický výstup 39letý Ščitov. „Pokud to říká Hašek, tak ať vrátí peníze, které vydělal v Rusku. Samozřejmě je také špatné míchat sport a politiku. Hašek byl skvělý brankář, ale je mizerný člověk. Proto si jeho slova neberte k srdci,“ pokračoval exhokejista, který kromě Spartaku prošel také Nižněkamskem nebo Sočí.

Haška do Moskvy před lety vehementně chtěl Miloš Říha. S námluvami uspěl, jenže to pak považoval za chybu. Podle pozdějších slov předloni zesnulého trenéra se brankář podílel na jeho vyhazovu. Na tento spor zavzpomínal i Ščitov. „Hašek přímo zničil náš tým ve Spartaku. Je to podlý muž,“ konstatoval závěrem.

Tagy: