Havel: Nelze tolerovat Ficovu toxickou demagogii. Dobrý diplomat má jednat, oponuje Dostálová

Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (10)

Není možné mlčením tolerovat šílenou toxickou Ficovu demagogii, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Pozastavení česko-slovenské mezivládní konzultace je podle něj legitimní krok. S tím souhlasí i místopředseda hnutí STAN Jan Farský. To, co předvádí Fico a jeho vláda, je podle něj za hranou. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO) ale pozastavení jednání kritizovala. Česká vláda se podle ní měla zachovat jako vyspělejší bratr a pokusit se diplomaticky jednat.

Pozastavení česko-slovenské mezivládní konzultace je legitimní krok, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. „V určitou chvíli je potřeba se vymezit. Není to žádné přerušení diplomatických vztahů se Slovenskem, které jsou a zůstanou nadstandardní. Ale není možné mlčením tolerovat šílenou toxickou Ficovu demagogii,“ řekl Havel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Fica a Orbána se stávají lidojedi. Gesto ČR vůči Slovensku je důležité, hájí vládu Votápek

Dodal, že jde o výroky, které nejsou primárně mířené do Evropy, ale ke Slovákům. „To jsou výroky, které jsou vnitropolitické a kterými (Fico) podobně jako Viktor Orbán udržuje svoji popularitu. Je to toxická, hnusná demagogie. Nemůžeme tomu svítit mlčením,“ sdělil Havel.

Podobně se vyjádřil i místopředseda hnutí STAN a kandidát do Evropského parlamentu Jan Farský. „To, co předvádí Fico a jeho vláda, je za hranou. Když to před volbami prohlašoval, že už ani jeden náboj Ukrajině, tak jsme si mohli říkat, že v předvolební kampani se říkají různé věci. Ale byl zvolen, pokračuje v tom a řekne, že Evropská unie podporuje zabíjení Slovanů navzájem?“ sdělil Farský. Podotkl, že přistoupit k pozastavení mezivládní konzultace bylo nutné.

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) jde ale o špatné rozhodnutí. „Máme se Slovenskem tak nadstandardní vztahy i vzhledem k rodinným vazbám, historii a tak dále. Je potřeba si ale říct, v čem se liší česká a slovenská vláda. Protože pan Fico odsoudil Rusko jako agresora a uznal, že Ukrajina má právo se bránit. Rozdíl je v tom, že on odmítá vojenskou pomoc a je spíše pro tu humanitární. Tady měla česká vláda sehrát roli vyspělejšího bratra a pokusit se diplomaticky jednat a zkusit je přimět k jinému názoru,“ uvedla Dostálová.

Podotkla, že pozastavením mezivládních konzultací vzájemné vztahy ochladnou. „Měla se naopak využít ta situace a zkusit se slovenskou vládou jednat. Jenom tak se pozná opravdu dobrý a silný politik, který má vyspělé diplomatické cítění,“ zdůraznila místopředsedkyně Sněmovny.

Rušení jednání považuje za velkou chybu i ekonomický expert SPD a kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach. „Vláda Petra Fialy (ODS) se staví do role nějakého nejvyššího morálního arbitra, který má jako jediný právo říkat, jaké chování je správné a jaké špatné,“ řekl Mach. Podle něj by se mělo jednat o ukončení války, než aby se neustále vojensky podporovala. „Kdyby Západ uměl porazit a zatlačit Rusko, tak to měl udělat už dávno a byl by tam mír. Jenže se zdá, že to neumí, proto se mi zdá legitimní jednat o míru,“ dodal.

Tagy: