Havlíček: ANO má kandidáta na prezidenta naprosto jasného. Neřešíme nikoho jiného než Babiše

Šéf ANO Andrej Babiš a jeho první místopředseda Karel Havlíček

Partie PLUS (29)

ANO má kandidáta na prezidenta naprosto jasného, prohlásil v nedělní Partii PLUS televize CNN Prima NEWS první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle něj partaj ve spojení s bojem o Hrad neřeší jiné jméno než svého šéfa Andreje Babiše. Ten volbu ale stále zvažuje, definitivní rozhodnutí chce oznámit až 4. listopadu.

„ANO má kandidáta naprosto jasného. Preferujeme, aby to byl pan předseda Babiš,“ odpověděl na otázku ohledně prezidentských voleb ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček.

Hnutí se do současnosti tvářilo, že má možných kandidátů více. Spekulovalo se například o šéfce poslaneckého klubu Aleně Schillerové. „Nic takového neřešíme, řešíme v tuto chvíli pana Babiše,“ zdůraznil ale Havlíček s tím, že expremiér vážně o kandidatuře uvažuje.

„Chceme, aby do toho šel,“ zopakoval místopředseda. Vyjádřil tak podporu zřejmě za celé hnutí. „Přejeme si, aby prezidentem byl někdo politicky zkušený, kdo má výsledky. Babiš je jako předseda strany má, několikrát vyhrál volby, má zahraniční kontakty. Takže je ideální volba,“ vysvětloval své přesvědčení.

Koho by hnutí případně podpořilo?

Babiš už dříve uvedl, že případnou kandidaturu chce oznámit až 4. listopadu. Havlíček připouští, že jeho šéf nakonec o Hrad bojovat nemusí. I když je to zřejmě málo pravděpodobné. „Dovedu si představit, že by řekl, že nejde, ale byla by to hrozná škoda. Je bojovník,“ konstatoval po pořadu na dotaz redakce ještě Havlíček.

„Kdyby se rozhodl, že do volby nepůjde, tak to budeme řešit možná krátce před tím. Ale počítám s tím, že by nám to řekl s nějakým předstihem,“ spoléhá Havlíček.

Hnutí by v tom případě zřejmě muselo někoho podpořit. „Bude o tom velká diskuze, ještě nevíme, kdo všechno se tam chce hlásit a kdo ne. Takže je to velmi předčasné,“ podotkl Havlíček.

Podle některých komentátorů by Babiš mohl bojovat o podobné voliče jako odborář Josef Středula. O tom, zda by mu hnutí ANO ale podporu vyjádřilo, Havlíček nechtěl spekulovat. „Řekl jsem, že v dané chvíli je pro nás jasný kandidát, to je pan Babiš. Na tom se nic nemění. Tím pádem je to pro nás hotová záležitost,“ uvedl rázně. „Když máme kandidáta pana Babiše, tak nemůžete chtít, abych říkal, kdo jiný by byl ideální,“ odmítl uvažovat nad dalšími jmény.

Babiš podporu nekomentuje

Na dotaz CNN Prima NEWS, co pro Babiše tak výrazná podpora od hnutí znamená a zda mu pomůže v rozhodování, šéf ANO odpověděl vyhýbavě. „Díky za dotaz, sledujte můj Instagram. Už mám 40 tisíc followers,“ napsal pobaveně v SMS z dovolené na Krétě.

Na otázku, zda prostřednictvím zmíněné sociální sítě odpoví na dotaz redakce, znovu zopakoval, že ke své možné kandidatuře se vyjádří až v listopadu.

Podle posledního průzkumu Ipsosu by Babiš mohl vyhrát první kolo volby se ziskem 31,7 % hlasů. Druhý by byl generál Petr Pavel, který by dostal 23,8 % voličských hlasů. Ani on ale kandidaturu ještě oficiálně neoznámil. Přesto avizoval, že se do boje o Hrad chce zapojit.

Dalšími kandidáty v pozadí jsou ekonomka Danuše Nerudová nebo senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Vystrčil: Času je dost

O prezidentských volbách mluvil v nedělní Partii Plus i šéf senátu Miloš Vystrčil. I o něm se mluvilo jako o možném kandidátovi. Uvedl ale, že se v současné době soustředí na senátní volby, které v Česku proběhnou 23. a 24. září.

Vládní koalice (ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti) podle něj někoho vytvoří nebo podpoří. „Co se týká mého osobního názoru, tak je férové, abych se ke kandidátům nevyjadřoval. Bylo by správné počkat, kdo kandidaturu oznámí, pak si to dobře rozmyslet a pak až o adeptech mluvit. Ještě všechny kandidáty ani jejich programy neznáme,“ zdůraznil v pořadu.

Zároveň ale upozornil, že podle něj je času na takové kroky ještě dost. „Nedomnívám se, že je málo času. Navíc to není tak, že by zvítězili ti, kteří začali dělat kampaň jako první,“ podotkl Vystrčil. První kolo prezidentské volby v Česku proběhne 13. a 14. ledna 2023.

Tagy: