Havlíček: Babiše brzy uvidíte v obvyklé formě. Na prezidenta má všechny předpoklady

Ministr dopravy Karel Havlíček

K věci (107)

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) má všechny předpoklady k tomu být dobrým prezidentem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl poslanec a někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO). V pořadu K věci navíc slíbil, že se šéf hnutí ANO již brzy začne více objevovat ve veřejném prostoru.

V posledních týdnech je ze členů hnutí ANO v médiích pravděpodobně nejvíce slyšet bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Ta se jako předsedkyně poslaneckého klubu ANO rychle vžila do role ostré opoziční političky a novou vládu cupuje za předvolební sliby, především v oblasti nového návrhu rozpočtu.

Často je vidět také Karel Havlíček, který by se již brzy mohl po Janě Mračkové Vildumetzové stát druhým místopředsedou Sněmovny z řad hnutí ANO. Pro leckoho překvapivě méně (než v minulosti) je však vidět Andrej Babiš.

Havlíček to ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětloval tím, že práce ve Sněmovně začala teprve před několika týdny a předseda ANO se znovu začne v médiích objevovat častěji. „Teď se to teprve rozjíždí. Velmi brzy uvidíte pana Babiše v obvyklé formě,“ řekl Havlíček.

Podle některých spekulací stojí za Babišovým částečným stáhnutím se do ústranní jeho chystaná kandidatura na Hrad. Havlíček sice nijak v pořadu nekomentoval, jestli se tyto domněnky zakládají na faktech, ale na to, zda by byl Babiš vhodným kandidátem na prezidenta, odpověděl kladně.

Obytný vůz i petiční stánek

„Podle mě je to člověk, který má všechny předpoklady na to být dobrým prezidentem. Má širokou podporu veřejnosti a je politicky známý. Neměli bychom vytahovat uměleckého králíka z klobouku, i když by byl respektovaný. Prezident by měl mít jasný politický názor a dobře reprezentovat ČR v zahraničí,“ řekl bývalý ministr průmyslu a dopravy.

Sám Babiš zatím svou případnou kandidaturu ani nepotvrdil, ani nevyloučil. Prý se definitivně rozhodne až v září. „Plno lidí by si přálo, abych kandidoval, ale rozhodující pro mě bude názor mé rodiny,“ dodal. Mnoho lidí je ale přesvědčeno, že šéf hnutí ANO už prezidentskou kampaň de facto začal, a to koupí obytného vozu, se kterým by chtěl od února objíždět republiku.

Na začátku prosince také začal sběr podpisů za jeho kandidaturu na Hrad. První petiční stánek se objevil 1. prosince na pražském Andělu. Podle autora petice Miloslava Ondry by jich v budoucnu mohlo být po celém Česku až 50. Sám Babiš prý ale za iniciativou nestojí.

Šanci postoupit do druhého kola má Babiš také podle průzkumů. Zda by v něm pak uspěl, závisí podle expertů na tom, kdo by s ním postoupil do druhého kola.

Tagy: