PŘEHLEDNĚ: Kdo se stane příštím prezidentem? Podívejte se, jaká jména jsou ve hře

Možní kandidáti na prezidenta

Začíná boj o prezidentské křeslo

Do příštích prezidentských voleb zbývá zhruba rok. Zatím stále není úplně jasné, kdo se boje o Hrad zúčastní. Ve veřejném prostoru se už ale některá jména skloňují čím dál častěji. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala na základě volebních preferencí osm možných kandidátů, kteří zájem o post hlavy státu nevylučují.

Poměrně často se mluví například o bývalém premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten má podle drtivé většiny průzkumů velkou šanci postoupit do druhého kola. Zda by v něm pak uspěl, závisí podle expertů na tom, kdo by do finále postoupil s ním.

Babiš zatím svou kandidaturu nepotvrdil ani nevyvrátil. Prý se definitivně rozhodne až v září. „Plno lidí by si přálo, abych kandidoval, ale rozhodující pro mě bude názor mé rodiny,” dodal. Mnoho lidí je ale přesvědčeno, že šéf hnutí ANO už prezidentskou kampaň de facto začal, a to koupí obytného vozu, se kterým by chtěl od února objíždět republiku.

Další diskutovanou osobou je generál Petr Pavel. Ten by podle měsíc starého průzkumu agentury Median postoupil ze druhého místa do dalšího kola právě s Babišem. „Už jsem řekl, že se na kandidaturu připravuji. A být připraven znamená též představit se včas lidem,“ přiznal Pavel v úterý.

V průzkumech se bývalý předseda vojenského výboru NATO těší často podpoře ze strany voličů koalic Spolu a PirSTAN, ale i od sympatizantů hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Podle odborníků by ale Pavlovi mohla v budoucnu prezidentskou kampaň výrazně zkomplikovat jeho komunistická minulost.

Kandidaturu na Hrad vážně zvažuje také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Měli bychom uvažovat o jiném pojetí výkonu funkce prezidenta, než na které jsme zvyklí. Žádný spasitel nepřijde. Potřebujeme poctivě sloužícího dělníka ústavy, který vykoná mnoho dílčích kroků s jediným cílem – fungující a efektivní demokratický systém,“ uvedl na začátku prosince.

Expředseda TOP 09 se prý definitivně rozhodne do konce zimy. V případě kandidatury by se podle odborníků mohl těšit podpoře především od voličů koalice Spolu. Měsíc starý průzkum ale Kalouskovi příliš nenahrává. Se 3,5 procenta by skončil až na devátém místě.

Spekuluje se také o tom, že znovu kandidovat bude i někdo ze současných senátorů. Nejvíce pravděpodobné je to asi u Marka Hilšera, který kandidoval už ve volbách v roce 2018, kdy se v prvním kole umístil na pátém místě. Už o rok později oznámil svůj zájem o Hrad znovu. V té době také chtěl začít sbírat podpisy voličů a začít volební kampaň. To mu ale nakonec překazilo vypuknutí pandemie.

Nicméně kandidovat na hrad 45letý politik plánuje i nadále. „Mám velké šance, volby můžu vyhrát. Čekám, až bude vhodná příležitost, pak vše rozjedu. Pořádná kampaň ale začíná až zhruba čtyři měsíce před volbami,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS v květnu minulého roku.

Touhu znovu kandidovat projevil i Hilšerův kolega z horní komory Parlamentu Pavel Fischer. Ten v prezidentské volbě v roce 2018 skončil na třetím místě a ještě tentýž rok po senátních volbách oznámil, že své štěstí o pět let později zkusí znovu. V poslední době však o tom, zda jeho zájem stále platí, v médiích příliš nemluvil. V měsíc starém průzkumu by se 6,5 procenta skončil na šestém místě.

Spekuluje se i o tom, že by své štěstí mohl znovu zkusit senátor Jiří Drahoš. Ten v poslední volbě jen těsně prohrál se současným prezidentem Milošem Zemanem poměrem 48,63 : 51,36 procenta hlasů. Drahoše v druhém kole podpořilo více než 2 700 000 lidí. „Nevylučuju kandidaturu na 100 procent, ale na druhou stranu to z mého pohledu není tak pravděpodobné,“ řekl nedávno ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ani bývalý prezident Václav Klaus přímo nevylučuje, že by o funkci hlavy státu usiloval znovu. Sice v prosinci ve vysílání CNN Prima NEWS nejdříve na přímou otázku odpověděl, že by to mohl možná nechat už mladším generacím. Později ale naznačil, že by zvažoval kandidaturu v případě, že by se mu žádný z jiných zájemců o Pražský hrad nepozdával – a zatím se mu prý nepozdává.

V médiích se často spekuluje také o senátorce Miroslavě Němcové (ODS). Ta by se mohla stát kandidátkou koalice Spolu i uskupení PirSTAN. Vládní pětikoalice už totiž o představení společného kandidáta mluvila. Ostatně hesla typu „Mirka na Hrad!“ byla z úst demonstrantů často slyšet už na protestech proti Andreji Babišovi v době, kdy byl ještě premiérem.

Další často zmiňovaná jména:

Předseda odborů Josef Středula – kandidaturu zvažuje

Ekonomka Danuše Nerudová – kandidaturu zvažuje

Podnikatel Karel Janeček – kandidaturu zvažuje

Bývalý premiér Jiří Paroubek – kandidaturu zvažuje

Poslankyně Alena Schillerová (ANO) – kandidaturu nevylučuje

Skladatel Michael Kocáb – kandidaturu zvažuje

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) – kandidaturu nevylučuje

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) – kandidaturu vyloučil

Advokátka Klára Long Slámová – kandidaturu potvrdila

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová – kandidaturu potvrdila

Podnikatel Jaromír Soukup – kandidaturu potvrdil

Komik Miloš Knor – kandidaturu potvrdil

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková – kandidaturu zvažuje

Tagy: