Letocha: Rakušan po útoku na FF UK nijak nepochybil. Zapomínáme, že víme, kdo je viník

Poslanec Petr Letocha (STAN)

ZPRÁVY PLUS (173)

Žádné pochybení ve spojitosti se střelbou na filozofické fakultě ze strany ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nevidím, řekl v pořadu Zprávy plus na CNN Prima NEWS poslanec Petr Letocha (STAN). Podle něj se lidé snaží najít nějakého viníka a zapomínají, že už je znám a je mrtvý, řekl s odkazem na střelce.

Na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru se ministr Rakušan a vedení policie poprvé vyjádřili k pochybnostem při zásahu na filozofické fakultě. Podle Letochy se ukázalo, že policisté situaci nepodcenili a s informacemi, které měli k dispozici, jednali adekvátně.

ČTĚTE TAKÉ: Poslanci ANO zuří kvůli informování o filozofické fakultě. Zřiďte vyšetřovací komisi, vzkázali

„Hlídka šla do budovy na Palachově náměstí pouze zjistit informace o pachateli. Získala je a zároveň se od očitých svědků nepotvrdilo, že by ho někdo v té budově viděl, byť do ní vstoupil minutu před policií. Operační důstojník získal horkou stopu a za ní se policie vydala do budovy v Celetné ulici. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo, ale nemyslím si, že policie pochybila,“ řekl Letocha.

Podle Radka Kotena (SPD) se ukázalo, že zasahující policisté skutečně udělali vše, co bylo v jejich silách. Nyní je podle něj potřeba doplnit metodiku a dovybavit prvosledové hlídky balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi.

Rakušan by ale podle něj měl z celé věci vyvodit osobní zodpovědnost. „Již v minulém roce Nejvyšší kontrolní úřad, například na základě útoku, který byl v ostravské nemocnici, kritizoval nedostatečnou ochranu měkkých cílů. I přes tyto podněty nebyla veřejná místa ani instituce na takový útok připravena. To si myslím, že je odpovědnost ministra vnitra,“ sdělil Koten.

Za další problém Koten považuje změnu zbraňové legislativy, která podle něj nijak nereflektuje výsledky vyšetřování. „Dovolím si tvrdit, že máme nejlepší zbraňovou legislativu na světě. To, co se prosadilo v lednu, jí je ke škodě. Policisté teď akorát budou moci na základě nějakého nahlášení vstupovat lidem do domů bez jakéhokoli souhlasu státního zástupce. My jsme měli pozměňovací návrhy, které ji mohly ještě vylepšit, ale v té atmosféře, která v lednu panovala, nebyl žádný z nich přijat,“ dodal Koten.

S tímto tvrzením ale nesouhlasí Letocha. „Podle mě jsou změny ve zbraňové legislativě přímým důsledkem toho, co se stalo na filozofické fakultě, a do budoucna mohou podobným situacím zabránit. Naprosto nerozumím tomu, jak si to může někdo vykládat jiným způsobem. Není to nic jiného než ochrana společnosti před držiteli zbraní, kteří mohou být nějakým způsobem podezřelí,“ řekl Letocha, podle kterého za nic, co se stalo na filozofické fakultě, nemůže ani ministr vnitra ani policejní prezident a není tak jediný důvod, proč by měli odstupovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOTU: Rakušan něco kryje, policie před střelbou chybovala, říká bratr oběti z filozofické fakulty

Tagy:
policie střelba Vít Rakušan ministr vnitra Radek Koten Petr Letocha filozofická fakulta střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy