Marvanová: Ať zasáhne Fiala, chceme odpovědi. Ani nevíme, kdo na fakultě velel policii

Rodiny obětí střelby na filozofické fakultě půl roku čekají na informace, policie ale mlží. Je to vůči nim neuctivé a traumatizující, řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS senátorka Hana Kordová Marvanová, která některé pozůstalé zastupuje. Podle ní vše stojí na ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a policii, aby pochybnosti definitivně rozsekla, to se ale ani po jednání před poslanci nestalo. „Ať zasáhne premiér,“ navrhla Marvanová s tím, že kabinet Petra Fialy (ODS) má v gesci Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a může si říct o informace, které chybí k vyplnění bílých míst.

Stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v naší Partii požadovala zveřejnit záznam komunikace operačního důstojníka, který řídil zásah na filozofické fakultě. Vrhlo by to světlo na to, kde mohla policie pochybit?
Určitě, je to jedno z bílých míst tohoto tragického případu. Teď je asi zjevné, že nebylo optimální, když policisté prohlédli jen dvě patra budovy fakulty na Palachově náměstí a následně se přesunuli do Celetné ulice. Někdo jim to musel přikázat. Ztotožňuji se tedy s tím, co říkala paní Vildumetzová. Doteď nemáme informace, kdo a jak celou operaci řídil a kdo policistům velel.

Debatu z druhé části Partie Terezie Tománkové si můžete poslechnout níže:

Když se vrátím ke slovům šéfa pražské policie Petra Matějčka, ten na bezpečnostním výboru tvrdil, že kvůli zastaralému kamerovému systému nebylo možné okamžitě přehrát záznam. Vedení Filozofické Fakulty Univerzity Karlovy to tvrzení ale rozporuje. Jak to tedy je?
Musí se tam rozlišovat dvě věci. Vygenerování a stažení záběrů z kamer trvá déle, to ano. Ale puštění záznamu on-line zpětně – třeba o 10 nebo 15 minut – by mělo jít hned. Jen by si o ně policie musela říct. Mohla říct vrátnému nebo přímo mluvit s vedením fakulty.

V pátek ze strany univerzity oficiálně zaznělo, že by nebyl problém. Na místě byl pracovník, který by policistům přístup k záběrům okamžitě umožnil. To, co říká pan Matějček, že k záznamům nebylo možné se hned dostat, není pravda. Celá debata pak vypadá jako zamlžování.

Není poněkud nešťastné a necitlivé, že se takhle nejednoznačná diskuze vede zrovna půl roku od tragické události?
Myslím si to. Rozhodně to nebylo citlivé vůči rodinám obětí, které chtěly informace. Říkalo se, že to kvůli probíhajícímu vyšetřování nelze. Veřejnost samozřejmě nemusí vědět veškeré okolnosti, ale s pozůstalými policie běžně při vyšetřování komunikuje a odpovídá na otázky. Tady na to bylo velmi dlouhé embargo, což nepovažuji za dobrý krok. Příbuzní obětí tím pádem jenom čekali a nikdo s nimi nemluvil.

Ani s vámi? Když zastupujete některé rodiny obětí?
Sama jsem policii oslovovala a vždy mi bylo vysvětleno, že mi teď nemohou nic říct, protože čekají, až to uvolní státní zástupkyně. Mělo se o věcech diskutovat, když to bylo ještě živé, kvůli tajení informací tím akorát znovu otevírají debatu. A to je pro pozůstalé traumatizující – navíc, když se to komunikuje způsobem, že tu stále máme nezodpovězené otázky.

Opatrně se našlapovalo také kolem pachatele a jeho motivech, kdy se veřejnost přela, nakolik by se mělo pídit po detailech. Nakonec o tom byla řeč i na výboru či na tiskové konferenci filozofické fakulty. Je to ovšem věc, o kterou se zajímají i rodiny obětí?
Určitě, i ve stížnosti jsme zmiňovali, že motiv pachatele nemusí být zcela jasný. Tam bylo požádáno také o právní pomoc ze zahraničí na jeho sociální sítě, takže se možná ještě něco zjistí. Zajímá nás samozřejmě motiv, ale primární je především došetření všech okolností zásahu. Škola oslovila všechny poškozené, takže jsme stížnost též dostali a v kooperaci ji i podali. Uvidíme, jak zareaguje státní zástupkyně.

Jsou ty nezodpovězené otázky a rozvleklá debata to, co rodiny obětí nesou nejhůře?
Ano, protože nejsou zodpovězené už půl roku. A pořád jsou tam bílá místa. Je to pochopitelně taková ztráta, která nejde odestát ani s případnými odpověďmi, ale pozůstalí mají právo je mít. Říkají, že by se mělo udělat vše pro to, aby se něco podobného už nemohlo stát. Vnímají, že tam došlo k selhání a chybám velení, když do budovy univerzity přijel střelec a vedení fakulty na to nebylo upozorněno, aby mohlo varovat studenty. Věřím, že by alespoň nezahájilo výuku.

Pokud si pamatuju dobře, do budovy vcházeli i další studenti, třebaže už se pátralo po pachateli…
Vím o případech, kdy do budovy vešli lidé těsně předtím, než začala střelba. Což znamená, že tam nebyla ani hlídka, která by lidi odháněla. V této části příběhu opravdu nebylo něco v pořádku. Mohlo se toho udělat víc.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policisté zasahující na fakultě naplnili přísahu do písmene. Zachránili řadu životů, řekl policejní šéf Vondrášek

Můžeme si z toho vzít poučení, to ano, ale nejdříve bychom měli vědět, kdo za ty pokyny a velení nese zodpovědnost. Ministr vnitra by měl žádat policii, aby tyto okolnosti sdělila, a zastat se tak pozůstalých. Až se odstraní všechny nejasnosti, teprve pak se s tím budou moci vyrovnávat.

Čili je podle vás na panu Rakušanovi, aby definitivně prolomil mlčení.
Policie jistě ví odpovědi na otázky, které jim veřejnost klade, akorát je nesděluje. Proti slovům o zastaralém kamerovém systému bych se dokonce ohradila, protože to zkrátka není pravda. Takhle ale přece policie nemá jednat. V protokolu je uvedeno, že v Hostouni policie zjistila, že se na místě odehrála vražda. Tam pochybení není, ale co ta pražská policie?

Problematická je ta část, kdy se začalo pátrat po pachateli. Pořád všichni komunikovali, že hledali sebevraha, nikoliv vraha. Od 13. hodiny měli dvě hlášení, že se pátrá po velmi nebezpečné ozbrojené osobě. Ministr vnitra samozřejmě ten spis nemá, ale policie ano. Mohli některé informace říct poslancům na bezpečnostním výboru.

A to se nestalo.
Místo toho vzniká politická přestřelka. To je prostě špatně. Dá se to vyřešit velice rychle, ale musí konat ministr vnitra a policie. Pak by se měla koalice a opozice zasazovat o opatření, aby se nic podobného už nestalo. Lidem, kterých se to dotýká, to dlužíme. Někteří uživatelé na internetu psali, že jim jde o materiální odškodnění, ale to není pravda. Dokonce mnozí pozůstali si o to ani nepožádali. Neměli na to zatím sílu.

Kdy si myslíte, že dojde k rozuzlení?
Až se odstraní bílá místa, řekne se pravda a vyvodí odpovědnost, na základě čehož se pak udělají další opatření. Nikdy takovým situacím nejde zcela zabránit, to víme i ze světa. Ale leccos přece jen udělat můžeme.

Je to na panu ministrovi, policii a případně i na panu premiérovi Petr Fialovi (ODS). Ať zasáhne – i on by mohl o informace požádat, spadá pod něj GIBS. Jistě celou situaci sleduje a dokáže ji i empaticky vnímat.

Tagy:
policie Policie ČR vyšetřování rozhovor střelba oběti Vít Rakušan Petr Fiala ministr vnitra oběť krimi GIBS Hana Marvanová Jana Mračková Vildumetzová Martin Vondrášek Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Jana Vildumetzová Petr Matějček Generální inspekce bezpečnostních sborů filozofická fakulta střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy