Ministerstvo chystá intenzivní očkovací kampaň: Lidi chce oslovit i u nich doma

Očkování proti koronaviru

Klesá zájem o očkování

Zájem o očkování je v Česku nejnižší od začátku vakcinace. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje novou očkovací kampaň. Ta má trochu připomínat podomní prodej – místo nabízení zboží dům od domu se bude vysvětlovat, jaké má očkování výhody.

Nejméně lidí se za poslední týden očkovalo v Karlovarském a Zlínském kraji. Největší zájem je naopak v Praze. „Pro mě je očkování ideální, protože můžu cestovat. Hodně jezdím do Německa, bydlí tam přítel,“ popsala CNN Prima NEWS jedna ze zájemkyň o vakcinaci.

Například do očkovacího centra na Chodově přijde přibližně padesát lidí za hodinu, většinou na třetí, posilující dávku. „V polovině ledna ještě chodilo docela dost lidí, od poloviny ledna začal zájem klesat,“ uvedla Markéta Šenkýřová, mluvčí IKEM.

Tento týden zájem klesl nejvíce. Na první dávku očkování šlo v Česku dohromady jen 1500 lidí. To je nejméně od doby, co se v Česku proti covidu vůbec očkuje.

Některá očkovací centra tak v sobotu zela prázdnotou. Například v brněnském očkovacím centru Bohéma klesl za poslední měsíc zájem o vakcinaci na pětinu, vedoucí koordinátor proto musel snížit počty personálu na směnách. Někde rovnou zavírají. Třeba na pražském Hlavním nádraží.

K tomu, aby se šli lidé očkovat, vyzývá krizový štáb Slezské nemocnice v Opavě. „Na úkor neočkovaných covidových pacientů často strádají běžní pacienti, což může postihnout i kohokoliv z vás nebo vašich blízkých,“ upozorňují.

V nemocnicích jsou hlavně neočkovaní

V nemocnicích skutečně končí hlavně neočkovaní. Jsou jich tam dvě třetiny. „Vakcinujeme rok a půl starou vakcínou, která je vymyšlená vůči původnímu viru. Na omikron tolik nefunguje, ale braní těžké formě nemoci,“ popsal Martin Balík, vedoucí lékař KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Očkovat se touto vakcínou má prý smysl hlavně pro starší a nemocné rizikové pacienty. I kvůli tomu, že vakcína necílí přímo proti omikronu, není podle epidemiologa Romana Prymuly potřeba rozjíždět očkovací kampaň. „Čekáme na vakcíny druhé generace. Až přijdou, teprve bych očkovací kampaň obnovil,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví.

Na to, jak bude motivovat lidi k očkování, se v minulých dnech ptali ministra zdravotnictví opoziční poslanci z hnutí ANO ve Sněmovně. Vlastimil Válek odpověděl, že stát má vytipované všechny, kteří nejsou očkovaní. Ti dostávají SMS zprávy a zvou se k očkování přes praktické lékaře. „To je jako všechno? To je přece už několik měsíců stará praxe, která je pouze informační. Kde je tedy ta vysvětlující a motivační složka kampaně, kterou pětikoalice slibovala?“ rozčilovala se následně poslankyně zdravotního výboru Jana Pastuchová (ANO).

„My se hrozně těšíme na to, až nám vládní koalice představí jejich očkovací strategii. Má to být nějaká strategie door to door. Přiznám se, že nevím, co to obnáší,“ podotkla zase poslankyně Ivana Mádlová (ANO).

Detaily v pořadu Divoká karta prozradil lékař a poslanec vládní koalice. „Oslovujete lidi napřímo. V některých případech jdete za nimi do domu a přemlouváte je a vysvětlujete jim nutnost,“ uvedl poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) s tím, že tato kampaň by se měla spustit nejspíš za týden.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba by se ale kampaň ode dveří ke dveřím měla spustit až v řádu měsíců. „Děláme vlastními silami infografiky a informační kampaň, která je na sociálních sítích. Ale i plakáty se distribuují a další věci. Navíc teď chystáme kampaň proti dezinformacím s ministerstvem vnitra,“ vyjmenoval. Kritiku hnutí ANO ministerstvo zdravotnictví odmítá.

Tagy:
Německo očkování kampaň dům politika vakcína opozice CNN Prima NEWS Roman Prymula pacient ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví vláda Česko Praha koronavirus COVID-19 Martin Balík vakcinace Tom Philipp Jana Pastuchová Ivana Mádlová Ondřej Jakob Ministerstvo zdravotnictví České republiky Institut klinické a experimentální medicíny