Šíříte nenávist, chtěli mě zabít. Okamura se ostře pohádal s vládními poslanci kvůli šibenicím

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové (5)

Drsná hádka se odehrála v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Pustili se do sebe šéf SPD Tomio Okamura a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) s místopředsedkyní dolní komory Věrou Kovářovou (STAN). Důvodem bylo téma šíření nenávisti.

Poslanci debatovali o pandemickém zákonu a demonstracích, které se odehrávaly před Sněmovnou a kam si někteří protestující přinesli šibenice. Bartošek vyčetl Okamurovi, že svými projevy podněcuje mezi lidmi nenávist.

„Politika SPD je to, co společnost rozděluje. Vaše výroky stojí za tím, že na Malostranském náměstí stojí šibenice. Přesně to je politika nenávisti SPD, která polarizuje společnost,“ sdělil Okamurovi Bartošek.

Narážel na Okamurovy výroky, ve kterých srovnává chování vlády s nacistickým Německem. V Partii Okamura zopakoval, že vláda má „fašizující tendence“. Proti výtkám Bartoška se šéf SPD ostře ohradil.

„Nepřevracejte to. Vy jste rozdělili společnost pandemickým zákonem. Co se týče vyhrožování, vy to moc dobře víte. Bylo mi vyhrožováno smrtí, chtěli mě zabít, že chci Romům sebrat dávky,“ prohlásil Okamura.

Okamura: Se šibenicí nesouhlasíme

„Sklízíte, co jste si zasel,“ opáčil vzápětí Okamurovi Bartošek. Ten mu úder hned vrátil. „Neplácejte nesmysly, šíříte nenávist. Přestaňte lhát, se šibenicemi nesouhlasíme,“ křičel Okamura.

Do hádky se zapojila i Kovářová. „Šibenice na Malostranském náměstí? To už je přes čáru. Demonstranty si berete jako svoje beranidlo,“ vmetla Okamurovi místopředsedkyně Sněmovny. „Přestaňte blbnout,“ opáčil jí Okamura.

Diskuzi se snažil klidnit bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Řekl, že šibenice jsou nepřijatelné. „To může připravit jen primitiv,“ míní Havlíček. Uvedl, že i on sám má zkušenost s výhrůžkami. „Chodili mi pod barák party podivínů, zapalovali tam rakve se svíčkami, děti se na to dívaly,“ svěřil se Havlíček.

Tagy: