Havlíček: Vidle do reformy důchodů neházíme, vláda lže. Pojďme jednat, řekl Jurečka

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) a ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

360° (113)

Do jednání o důchodové reformě jsme vidle nehodili, odmítl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) nařčení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že hnutí ANO se nehodlá stát spoluviníky průšvihu a že vláda lže a opozici vydírá. To ale Jurečka odmítl a označil to za dětinské. Opozici opět vyzval k jednání a kritizoval bojkotování schůzky s prezidentem. Prý si nepamatuje, že by za 30 let nějaký politik zrušil schůzku s hlavou státu.

Prezident Petr Pavel má za sebou další kolo jednání o reformě penzí, tentokrát ale na Pražský hrad dorazil ministr práce Jurečka sám. Zástupci opozičního hnutí ANO totiž svou účast před pár dny odřekli. Důvodem je prý to, že si vláda reformu prosadí bez ohledu na jednání s opozicí. „Mrzí mě, že do toho tímto způsobem hodili vidle a v tento okamžik zvítězil alibismus nad zodpovědností,“ uvedl Jurečka.

K TÉMATU: ANO urazilo celý stát, míní o schůzce k důchodům Schmarcz. Správný krok, oponoval Kulidakis

To ale odmítá místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „My jsme do toho nehodili vidle. Jde to plně za pětikoalicí. My jsme dobrou vůli pro jednání měli, ale nehodláme se stát spoluviníky průšvihu, který tady vzniká, notabene, když se u toho lže a když se nám vyhrožuje ve smyslu: ‚pojďte s námi jednat, ale my si to stejně uděláme podle svého‘. Nebudeme stát někde tiše v koutě a nebudeme šoupat nohama,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Havlíček.

Vyhrožování ale Jurečka odmítl. Podotkl, že za loňský rok měl několik jednání se zástupci opozice a na začátku prosince poslal celý návrh důchodové reformy kolegům z hnutí ANO a z SPD s žádostí, aby vyjádřili své připomínky. „Tady máme dát bokem nějaké preference a vlastní zájmy. Tady jde o dlouhodobou udržitelnost a mě mrzí, že Alena Schillerová (ANO) ještě minulý týden v debatě se mnou říkala, že na jednání přijdou. Byl bych rád, aby po 11 letech, kdy Andrej Babiš říkal, že to má v tašce, že to představí, kdyby řekli: ‚Podívejte se, toto je náš návrh‘,“ řekl Jurečka v 360°.

Přístup ANO poté označil za „dětinský“. „Některé věci bychom měli dát bokem a říct, že toto je zásadní zájem státu, že na tom prostě budeme chtít hledat shodu. Mně přijde, že si to vyhodnotili tak, že jim to je v neprospěch zisku hlasů a prostě do toho ty vidle hodili,“ sdělil ministr. Podotkl, že si za 30 let nepamatuje politika, který by odmítl jednání u prezidenta. „Já jsem měl mnoho výhrad vůči Miloši Zemanovi, ale kdykoliv jsem byl osloven, že mám přijít na jednání za prezidentem republiky, tak jsem na to jednání přišel,“ dodal Jurečka.

Prezident Petr Pavel v pondělí uvedl, že se bude i nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě. Nevyloučil ani kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky. „Budu se snažit i nadále zprostředkovat jednání, ať už za účasti hnutí ANO, případně dalších aktérů. Hovořili jsme o možnosti svolat kulatý stůl za účasti nejen zástupců tripartity, ale také odborníků,“ poznamenal Pavel. Dodal, že by se tomu tak mohlo stát na přelomu května a června. Prezidenta k jednání o penzijní reformě vyzvala i Sociální demokracie (SOCDEM).

Tagy: