Havraní teror v Táboře. Město prohrává souboj s chráněným opeřencem, lidé jsou zoufalí

Havrani terorizují sídliště v Táboře

Havrani terorizují sídliště v Táboře

Stovky havranů už několik let terorizují obyvatele jednoho z největších sídlišť v Táboře. Zákonem chránění ptáci si vystavěli nová hnízda a vyvedli mladé. Jejich křik ale budí lidi ze spánku a i výuka v tamní základní škole je kvůli tomu každým rokem náročnější, sdělila pro CNN Prima NEWS zástupkyně ředitele Pavlína Černá. Snahy radnice snížit počet havranů zatím vycházejí vniveč.

Spousta obyvatelů sídliště si nemůže zaparkovat auto pod stromem, protože v nich jsou mohutná havraní hnízda. Vozidlo pak pokrývá vrstva výkalů i větve spadlé při stavbě hnízda. Neutichající křik černých opeřenců nedává místním spát. „Člověk si nemůže otevřít okno. Radši ho má zavřené, i když je tam dusno a tak dále,“ popsal redakci jeden z místních. „Podle mě je to hrůza. Já se v létě bojím otevřít okna. Zkrátka mi to vadí,“ sdělila obyvatelka sídliště.

ČTĚTE TAKÉ: Protože to dává smysl. Dobrovolníků, kteří zachraňují srnčata přibývá

Letos město nechalo odstranit 80 hnízd. Havrani ale odpověděli stavbou mnohem většího počtu. Poslední sčítání ukázalo, že v korunách stromů je přes 380 hnízd. I když nejsou všechna obsazená, kolonii tvoří stovky havranů. Místní se je snažili vyplašit laserem, prořezávkou stromů nebo odstraněním zbytků hnízd, ale nic nepomohlo.

Havrani komplikují výuku

Havrani svým křikem ruší i výuku v přilehlé základní škole. Zástupkyně ředitele základní školy Zborovská Pavlína Černá řekla, že často zavírají okna během výuky, když jsou havrani nejvíc slyšet. „Dětem to nedělá dobře, ani nám vyučujícím. Zkrátka překřikujeme havrany,“ dodala.

Město hovoří o prohře s chráněnými ptáky. Mluvčí městského úřadu Tábor Luboš Dvořák také připustil, že nemají žádná účinná opatření. Nedaří se najít způsob, po kterém by kolonie havranů úplně odešla.

V druhé části města v parku u vlakového a autobusového nádraží se to však podařilo. Havrani tam zmizeli, nikdo ale neví proč. „Jsou to jenom spekulace, že tam havranům vadil hluk od vlaků a autobusů nebo se jim v hnízdech objevil parazit,“ řekl Dvořák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vlci zabavení na výstavě v Praze jsou na utajeném místě. Majitelé si je chtěli vzít zpět

Tagy: