Protože to dává smysl: Dobrovolníků, kteří zachraňují srnčata přibývá

Odhaduje se, že během senosečí (sečení polí) přijde o život až 70 tisíc mláďat. Nejedná se jen o srnčata, ale i ježky, koroptve, daňčata nebo třeba hady. Naštěstí ale existují lidé, kterým jejich život není lhostejný. Nejčastěji se jedná o myslivce a dobrovolníky, kteří vymýšlejí různé iniciativy a skupiny, kde se vzájemně propojují a pomáhají si během takzvaného vyhánění.

Krutá smrt mláďat

Záběr sekaček na traktorech je od tří do dvanácti centimetrů a při rychlosti až 20 km/h není šance, aby řidič zvíře viděl. Při jakémkoli ohrožení se navíc mládě přikrčí k zemi a není tak kolikrát vidět ani kolemjdoucím. Sekačky nejčastěji mláďatům přesekají běhy nebo jim jinak ublíží. Nedochází tedy k okamžitému usmrcení, a tak srnčata často umírají na vykrvácení několik hodin. Nemluvě o zoufalých srnách, které pak svá mláďata křikem volají a srnčata jim neodpoví.

Upozorňujeme zemědělce, aby při sečení luk a sklizni polí ochránili srnčata, která se můžou skrývat v porostu. Za...

Posted by Ministerstvo zemědělství on Friday, May 26, 2023

Myslivci, zemědělci a dobrovolníci musí spolupracovat

To by mělo vždy probíhat v součinnosti s myslivcem a zemědělcem. Povinností zemědělce je sečení dostatečně dlouho před termínem oznámit, a to myslivci, který honitbu využívá. Nejlépe dva dny dopředu. Pokud tak neučiní, hrozí mu finanční pokuta. Myslivec by měl pole projít a louku zneklidnit, aby si případně srny svá mláďata odvedly – tomu se říká „vyhánění“.

„Zabránit zbytečnému utrpení zvěře je povinností zemědělce, která vyplývá z mysliveckého zákona. Za nedbalost při plnění této povinnosti může být udělena pokuta až 10 tisíc korun. Apeluji ale především na to, aby zemědělci byli ohleduplní a snažili se zvěř ochránit. Zároveň také děkuji dobrovolníkům, kteří po domluvě s hospodáři a myslivci každoročně před senosečí procházejí pole, aby odhalili skrytá mláďata,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Skupiny dobrovolníků napříč republikou

Nově vznikla skupina pro záchranu srnčat v Pardubicích, tamní dobrovolníci nyní vyhlásili na charitativním portálu Donio.cz sbírku na nový dron, který by měl při vyhánění zásadně pomoci.

„Jsme spolek Tilia23, který má za hlavní poslání spojovat lidi. Momentálně potřebujeme spojit všechny s dobrým srdcem, aby přispěli na projekt Záchrana zvěře před senosečí – Pardubice a okolí. Každý rok zbytečně zahyne při senosečích více než 60 000 mláďat (jedná se o odhad). Naštěstí víme, že jsou lidé, kterým není život lhostejný a snaží se toto šílené číslo co nejvíce snižovat. My jsme se rozhodli o 'pokrytí' co největší plochy v okolí Pardubic a proto zakládáme tuto sbírku, abychom mohli pořídit speciální dron s termovizí  (tento způsob se ukázal jako nejefektivnější 'pro přípravy ploch' před senosečí),“ říká zakladatel skupiny Záchrana zvěře před senosečí – Pardubice a okolí Tomáš Minařík.

Výtěžek ze sbírky  bude využit na nákup dronu DJI Mavic 3T (dron s termovizi) a setu 3 baterií. Tento typ je momentálně nejefektivnější na vyhledávání nejen srnčat, ale třeba i snůšek vajec ptáků a jiných mláďat v travinách. Úspěšnost dohledání zvěře použitím dronu s termovizí je 100 %.

Během dnešního vyhánění jsme spolu s dobrovolníky prošli čtyři pole a našli 15 srnčat. Šli jsme brzy ráno a tak se před začátkem vyučování účastnily i děti. Ještě přímo při seči budu před traktorem lítat s dronem (který si zatím půjčuji), abychom měli jistotu, že se žádné srnče na sečené pole nevrátilo,“ doplňuje Tomáš.

Pomáhat může každý

Pokud byste se rádi zapojili do vyhánění i vy, ve svém okolí, ale nejste myslivec, můžete se registrovat na portálu Senoseč, do skupiny Zachraň zvíře před sekačkou, sledovat stránku Stop sečení srnčat či kontaktovat myslivce ve vašem okolí, zda potřebují pomoc. Účastnit se mohou i lidé se psy, kteří chodí po louce a takzvaně ji zapachují, aby srnky mláďata do pole i po jeho kontrole znovu nepřivedly.

Pokud při své procházce narazíte na srnče, daňče nebo malého zajíčka, zásadně ho neberte do rukou, pokud máte s sebou děti, dávejte pozor, aby nešly ke zvířeti příliš blízko, pokud na mláděti ulpí lidský pach, jeho matka ho opustí. Jestli je zvíře viditelně zraněné, zavolejte nejbližší záchrannou stanici nebo kontaktujte myslivce (pokud na ně nenaleznete číslo, stačí zavolat na obecní úřad, tam vám ho poskytnou).

Tagy:
smrt myslivost Pardubice louka záchrana zvířat srnče Donio.cz sekačka na trávu stop sečení srnčat