Hayato Okamura: Bratr to přehání. SPD nafukuje problémy a straší lidi

SPD v čele s Tomiem Okamurou přehání, strasti kolem války na Ukrajině nafukuje a úmyslně v lidech vzbuzuje strach. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Tomiův bratr Hyato Okamura (KDU-ČSL). Sám je připraven se se svým sourozencem pobavit, ten však k tomu prý zatím nesebral odvahu.

Co říkáte na vystupování vašeho bratra v souvislosti s válkou na Ukrajině či vládní pomocí? Myslíte si, že jeho SPD se snaží v lidech vzbudit strach?
Ano, to já známá věc. Snažím se s tím bojovat a vzdorovat tomu už řadu let. Na Tomiův protievropský izolacionismus, když opakovaně žádal vystoupení naší země nejenom z EU, ale i z NATO, se snažím reagovat poctivou a věcnou politikou. Naší politikou jako koalice je přiznat si problémy, ale nezveličovat je kvůli vytloukání vlastního politického kapitálů, nestrašit lidi. SPD dlouhodobě nafukuje problémy třeba migrace pro zisk voličských preferencí. To, co třeba předváděla SPD na začátku volebního období, obstrukce, kdy jsme ztratili hodiny a hodiny času a stálo to miliony korun, je pro mě nepředstavitelné. A bohužel se zdá, že se to bude dít zas a stále dokola.

Uvědomil si, že tlak na vystoupení z NATO byla chyba?
Je do očí bijící, že to byla chyba. To snad musí být jasné každému rozumnému člověku. O vystoupení z NATO nyní přestal v souvislosti s válkou na Ukrajině úplně mluvit. Ukázalo se, jak škodlivý názor to byl. Představte si, kdyby naše středně velká země s 10 miliony obyvatel byla napadena Ruskem a my nebyli v NATO a neměli podporu v EU.

Dojdete za ním občas ve Sněmovně a řeknete mu: „Brácho, nech už toho.“
Ne, takhle to nechodí. Navíc se mnou nemluví. Mně je 55 a jemu je 48 a každý jsme už dávno dospělí muži a každý z jiné politické strany. Tomio můj názor zná, já se jím netajím. Až sebere odvahu, tak si se mnou jednou sedne ke stolu, abychom si o rozdílných názorech věcně popovídali, ale zatím odvahu nesebral. Nicméně já jsem připravený.

A dá se s jeho vyjádřeními nějak konkrétně bojovat? Vyvracet třeba každou jeho větu?
Přenesl bych to trochu do obecnější roviny, a to je problém dezinformací. Mozek je takový, že když se na člověka dezinformacemi útočí, tak lidé začnou pochybovat a nechají se zmanipulovat, a to přeci není poctivé. Něco jiného je poctivá parlamentní diskuze, ale dezinformátor pravdu nehledá, ten záměrně lže a posouvá významy a používá nejasné polopravdy, aby dostal voliče tam, kam chce. To znamená, aby je jednoduše postrašil. Takto to dělají všichni demagogové. A to je podle mě politika, která je škodlivá a v nejhorším případě může vést až k válce, jak to teď bohužel vidíme.

Bojíte se toho, že by některé názory SPD mohly být tak vyhrocené, že by vedly ke konfliktu?
Vlastně se ničeho moc nebojím. Je mi 55, vychoval jsem s manželkou pět dětí, jsem věřící křesťan a opravdu se nebojím. Ale lék na tento populismus je určitě mediální výchova ve školách, což máme i jako koalice v programu. Jde o to, aby mladý člověk rozpoznal reklamu, PR od seriózní informace. A občanská výchova obecně je podle mě velmi důležitá.

Takže nějaký rozbor vyjádření vašeho bratra nemá smysl dělat? Nepadne to na tu úrodou půdu jeho voličů?
SPD má dlouhodobě podporu cca 10 procent voličů, když to velmi zjednoduším. Jak jsem řekl, jsem křesťan a nikoho nechci házet přes palubu. Musíme mluvit ke všem lidem, se všemi vést dialog. I ve Sněmovně si rád podám ruku, s kterýmkoliv kolegou napříč politickými stranami a vůbec mi to nevadí. Třeba si popovídám s někým z SPD chvíli o rodině. Snažím se vždy vycítit, co může lidi spojovat. Často se přes tato osobní setkání podaří věci posouvat kupředu.

Zeptám se na závěr, nepřehání to v některých vyjádřeních váš bratr, když tvrdí, že česká vláda myslí jen na Ukrajince a na Čechy nepamatuje?
Politika je služba občanům a je to cesta. Přirovnal bych ji k plavbě po moři, které může být jeden den klidné a pak může přijít bouřka. Nikdy se přesně předem neví, co přijde a jaké počasí nastane. V současné situaci je nesporné, že je třeba věci vybalancovat. Je správné, že pomáháme ukrajinským válečným uprchlíkům, protože tím podporujeme Ukrajinu, aby nepodlehla té ruské agresi. Kdyby Ukrajina padla snadno, tak se opravdu může stát, že se kremelský režim nezastaví a že za nějakou dobu zaútočí i na nás. Zároveň je třeba pomáhat dál jako dosud i našim lidem, nemůže to být na úkor našich občanů. Myslím, že současná vláda se o to dobře snaží. Vždy se dá něco kritizovat, ale nesmí se to podle mě nafukovat a přehánět, jak to někdy SPD dělá.

Takže to přehání?
Myslím, že ano. Má to vlastně tak nějak v popisu práce. Je to populistická strana, která žije právě z toho přehánění.

Tagy:
strach rozhovor NATO Ukrajina politika CNN Prima NEWS uprchlíci Evropská unie Poslanecká sněmovna Tomio Okamura KDU-ČSL SPD Rusko bratři Svoboda a přímá demokracie Hayato Okamura Vláda ČR Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu