Cenzurujete weby a rušíte sochy. Za chvíli budete pálit knihy, osočil vládu Fiala z SPD

Radim Fiala

V opozici se nudíte a chováte se dětinsky, vpálil Rakušan Okamurovi

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala na plénu Sněmovny obvinil vládu z totalitních praktik. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) podle něj účelově cenzuruje některé internetové stránky, přejmenovává ulice a ruší sochy.

„Cenzurujete weby, přejmenováváte ulice, rušíte sochy. To už tady jednou bylo. Za chvilku možná budete pálit knihy,“ obvinil Radim Fiala pětikoalici během svého projevu u řečnického pultu. Narážel tím mimo jiné na událost, která se odehrála na konci února.

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC tehdy po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě údajného doporučení vlády zablokovalo osm webů, které prý v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sice v reakci na to uvedl, že kroky CZ.NIC neodpovídají materiálu, který projednávala vláda. Kabinet se však netají tím, že by chtěl v současné situaci omezovat prostor proruských dezinformačních webů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již potvrdil, že vláda na základě ruské invaze chystá zákon, díky němuž bude možné vypnout dezinformační weby.

Konec Koněva, zrození Ukrajinských hrdinů

Něco takového hnutí SPD dlouhodobě kritizuje a považuje za protiústavní. Přejmenováváním ulic a strhávání soch Radim Fiala pravděpodobně narážel na případy z minulosti, za kterými většinou stáli komunální politici ze současné vládní pětikoalice.

Například poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) v roce 2019 jako starosta Prahy 6 inicioval stržení pražského památníku maršála Sovětského svazu Ivana Koněva, který je u Čechů kontroverzní postavou. Nyní se v médiích řeší návrh Prahy 6 přejmenovat část Korunovační ulice na Ukrajinských hrdinů. Tento plán podporuje i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V případě, že by došlo k přejmenování Korunovační ulice, ruská ambasáda by si mohla vybrat adresu svého sídla pouze ze dvou možností, a to Ukrajinských hrdinů, nebo náměstí Borise Němcova. Tato ulice získala nové jméno v roce 2020 na počest zavražděného ruského opozičního politika a výrazného kritika Kremlu.

Tagy: