Hel: Pracuje se na vakcíně proti omikronu. Dostupná ale bude až po masivní vlně

Podle imunologa Zdeňka Hela se budou v následujících měsících vyskytovat další mutace COVID-19.

Zdeněk Hel

Celý svět se nyní zabývá variantou omikron, která se v mnoha zemích velmi rychle šíří. Imunolog Zdeněk Hel v pořadu CNN Prima NEWS Interview podotkl, že společnosti Pfizer a Moderna již pracují na specifické vakcíně, která bude vyvinuta přímo proti omikronu. „Pravděpodobně vyvinou i vakcíny, které budou mít několik proteinů z různých variant a budou mít podstatně širší záběr,“ podotkl.

Hel zdůraznil, že nejlevnější a nejefektivnější zbraní proti variantě omikron, stejně jako proti nemoci COVID-19 obecně, je očkování. Zejména pak třetí dávka. „Současné vakcíny nejsou optimální pro to, aby chránily proti omikronu, ale po několik měsíců poskytují vysokou míru ochrany,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Prozradil, že již nyní společnosti Pfizer a Moderna pracují na speciální vakcíně, která bude vyvinuta přímo proti omikronu. „Pravděpodobně vyvinou i vakcíny, které budou mít několik proteinů z různých variant a budou mít podstatně širší záběr,“ pokračoval.

Na dotaz, kdy by měla být specifická vakcína dostupná, uvedl, že poměrně brzy. „Podle informací společností by měla být dostupná na jaře příštího roku. Bohužel se tak stane až poté, co se přes nás přenese velká omikronová vlna,“ sdělil s tím, že je nutné, aby se vyvinula vakcína, která bude účinná proti všem variantám koronaviru.

Flegr: Populalace je nepromořená

Připomněl však, že si mnozí lidé myslí, že současné očkování není proti omikronu účinné, což podle něj není pravda. „Máme zjištěno, že 3. dávka poskytuje velice dobrou ochranu proti omikronu. U vakcíny Pfizer je to zhruba 50 až 80 % proti nakažení. U Moderny je efekt proti infekci ještě lepší. Ochrana před hospitalizací a úmrtím bude vyšší, nad 80 %, což je dobrá zpráva,“ podotkl.

Právě tyto informace však rozporuje evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Nemáme zde nikoho promořeného a proočkovaného. To platilo pro variantu delta, omikron ale získanou imunitu u lidí, kteří jsou dvakrát naočkovaní nebo prodělali nemoc, ignoruje. Ochrana tvoří jen 18 či 20 %, což je naprosté minimum,“ podotýkal v pořadu Co Čech, to politik!

Podle něj musíme počítat s tím, že máme „naivní populaci, kterou omikron projede jak nůž máslem“. „Je to nejnakažlivější nemoc, kterou kolem sebe máme. Patogenita omikronu bude tak velká, že dokáže zaplnit nemocnice. Jejich ředitelé budou překvapeni, jaké mají rezervy a jak rychle je vyčerpají,“ dodal.

Infekčnost varianty a to, jak rychle se šíří, považuje za velké nebezpečí i Hel. Již nyní se s dominantní variantou omikronu potýkají země jako Dánsko, Velká Británie nebo USA. „Ve Spojených státech číslo nakažených omikronem vzrostlo za čtrnáct dní z 1 na 74 %. Rychlost šíření je unikátní,“ zdůraznil s tím, že se epidemiologové shodují, že nikdy neviděli „žádný patogen, který by se tak rychle množil“.

Tagy: