Herci vyzvali děti, aby si v divadle sundaly roušku. Jak vznikají ohniska nákazy?

Ministerstvo zdravotnictví ke změnám v opatřeních

Od začátku školního roku bylo ve školách zjištěno asi 2420 žáků pozitivních na COVID-19. Jedním z ohnisek nákazy bylo i divadlo, kde si děti měly sundat roušky. Celkově do karantény muselo 12 tisíc dětí, uzavřeny byly čtyři školy, řekla ve čtvrtek novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Žáci podstoupili na začátku září plošné testování, během něhož bylo potvrzeno 438 pozitivních případů.

V říjnu zatím hygienici podle Svrčinové řešili 244 ohnisek nákazy, většinou v rodinách, na pracovištích a ve školách. Zaznamenali ale i případy ohnisek ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Při šetření pak podle Svrčinové často hygienici zjistí, že mezi prvními nakaženými byl někdo neočkovaný. Setkávají se také s případy, že lidé i s příznaky onemocnění nadále chodili do zaměstnání. Jedno ohnisko podle Svrčinové vzniklo tak, že žáci šli na divadelní představení, během něhož měli mít roušky. Herci je ale vyzvali, aby si je sundali.

„Úplně mě šokoval případ v základní škole, kdy škola šla na divadelní představení, kde sice teď nemusí mít žádné testy, ale žáci by měli by mít v tomto prostoru roušky. Herci divadelního představení pak děti vyzvali, ať si sundají roušky. Ony tento příkaz poslechly a máme z tohoto představení problém,“ sdělila Svrčinová.

Hygiena podle ní také dohlíží na dodržování mimořádných opatření, od jara provedla asi 45 tisíc kontrol. Postihy za porušování opatření podle Svrčinové ale nejsou adekvátní situaci v Česku.

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby se preventivní testy na COVID-19 přestaly od 1. prosince hradit z veřejného zdravotního pojištění. Zdarma zůstanou pro děti do 12 let. Výjimky budou mít například i lidé, kteří mají za sebou první dávku očkování. Ministerstvo rovněž chce, aby karanténu pro lidi po kontaktu s nakaženým koronavirem bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním testem.

Tagy: