Hill: Gandalfa jsem odmítl kvůli divadlu. S Jacksonem i Cameronem jsem se spřátelil

Britský herec Bernard Hill poskytl rozhovor CNN Prima NEWS.

Rozhovor s Bernardem Hillem

Hostem letošního ročníku pražského Comic-Conu byl britský herec Bernard Hill. Na festival sci-fi a fantasy dorazil s velkou pompou, neboť se fanouškům nesmazatelně zapsal do paměti jako rohanský král Théoden z trilogie Pána prstenů. Málokdo ovšem ví, že měl šanci zahrát si důležitější roli – čaroděje Gandalfa. Zákulisí filmu popsal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Pane Hille, pro české fanoušky jste znám především jako rohanský král Théoden z Pána prstenů. Považujete to za nejvýznamnější roli své filmové kariéry?
Částečně ano, je to asi součást takové kombinace. I proto, že Titanic měl také obrovský úspěch a já jsem v něm hrál rád. Moc mě bavilo pracovat s Jamesem Cameronem. Ale Pán prstenů, to byla patnáctiměsíční práce, trvala přes rok. Pete Jackson je výjimečný člověk a Nový Zéland je nádherné místo. Takže si myslím, že v mnoha ohledech to moje nejvýznamnější role byla. A myslím, že se to ukázalo na kvalitě produkce. Herci to točili s radostí, protože to bylo nádherné místo. A Pete je skvělý režisér. Je s ním legrace.

Jste si vědom toho, že vaše postava Théodena byla natolik populární, že dodnes jsou jeho citáty mezi fanoušky tak oblíbené, že je používají v různých situacích, například „So it begins“ (v překladu „Tak to začíná“, proslulá hláška z Pána prstenů: Dvě věže, pozn. red.)?
Ano, uvědomoval jsem si to zejména dříve, když jsem si všímal, v jakých situacích se to používá. Jako například když moderátor, který uváděl Otázky a odpovědi (televizní pořad, pozn. red.), řekl: „Jen bych chtěl říct, že bla bla bla, a tak to začíná.“ Ale ano, je to zajímavé, že?

Kdesi jsem četl, že původně jste měl hrát ještě důležitější postavu v trilogii – Gandalfa. Jak to tedy bylo?
No, byl jsem osloven, abych tu roli hrál, ale zrovna jsem pracoval na něčem jiném. Sám jsem režíroval divadelní hru a nechtělo se mi odjet až na Nový Zéland. Myslím, že jsem chtěl dokončit režii své hry, měli jsme s ní jet i na turné, takže jsem opravdu neměl zájem. Potom jsem sice šel na konkurz, ale stále jsem neměl moc zájem. Peter Jackson viděl mou předchozí práci a prostě mi řekl: „Víš, nelíbilo se mi, jak jsi ztvárnil Gandalfa, ale mohl bys zkusit zahrát Théodena?“ Tak jsem se musel podívat do své knihy, abych zjistil, kde vůbec Théoden je.

Peter Jackson viděl mou předchozí práci a prostě mi řekl: „Víš, nelíbilo se mi, jak jsi ztvárnil Gandalfa, ale mohl bys zkusit zahrát Théodena?“

Rozhodl jsem se, že to zkusím, pokud sám budu moci ten konkursový vstup režírovat. A to jsem udělal. Sehnal jsem kamaráda, který to natočil, a dali jsme to dohromady. On mi to pomohl sestříhat a přidali jsme k tomu nějakou hudbu. To bylo fajn. Bavilo mě to, protože jsem dělal to, co jsem vždycky chtěl, tedy režíroval. To nikdy nakonec nevyšlo, protože jsem pak roky pracoval jako herec, zkrátka jsem se k tomu nedostal.

Během filmů jste jezdil na koni a bojoval s mečem. Bylo to něco, co už jste uměl? Nebo jste se to naučil až na place?
Co se týká boje s mečem, tak toho už jsem měl hodně za sebou, protože jsem hrál hodně divadelních her, Macbetha a pár dalších věcí. Takže jsem byl tak nějak zvyklý na jevištní boj, což jsem uplatnil. Ale jízda na koni byla jiná věc. Myslel jsem si, že jsem dobrý jezdec, dokud jsem nenavrhl scénu na Pelennorských polích, kde za jízdy rachotí meče o kopí bojovníků. Jednu noc jsem tak seděl a říkám si: „Co to děláš? Kdyby tě o to požádali, nezvládl bys to, protože nejsi tak dobrý jezdec.“ Vzal jsem to jako impuls k tomu, abych se v jízdě zdokonalil. A v Otaki (město na Novém Zélandu, pozn. red.), kde byly stáje, jsem sehnal báječnou paní jménem Robin, kterou produkce najala, aby mě naučila jezdit. Tak to byla docela náročná zkušenost.

Bernard Hill (77)

Britský herec, který se fanouškům po celém světě nejvíce vryl do paměti až v pozdějších letech své filmové a divadelní kariéry.
Proslavila ho především role rohanského krále Théodena v trilogii Pán prstenů.
Jeho další velká role byl lodní kapitán Edward Smith ve snímku Titanic.
Žije v anglickém Suffolku s manželku Marianne, se kterou má syna. Je dlouholetým fanouškem fotbalového Manchester United F.C.

Na začátku jste zmínil, že jste hrál v Titaniku. Ztvárnil jste kapitána lodi Edwarda Smithe a spolupracoval jste s režisérem Jamesem Cameronem. Jak byste popsal práci s ním ve srovnání s Peterem Jacksonem?
Oba jsou znační perfekcionisté. James by to přiznal, Peter ne. Ale oba jsou opravdu talentovaní a věděli, co dělají. Rozuměli věcem jako je CGI (počítačová animace), zelené plátno a podobně. A s Jamesem Cameronem jsem si rozuměl opravdu dobře. Poprvé jsem ten film viděl s ním u něj doma v Malibu nebo Malibu Hills. S Petem jsem si rozuměl také skvěle. Trochu jsme si ze sebe utahovali a dělali různé legrácky. Dokonce jsem se dozvěděl, že když se Pete večer vracel domů, jeho žena říkala: „Vím, že Bernard Hill byl na place, protože má Pete tak dobrou náladu.“ Takže to tak nějak fungovalo, s Petem jsme si rozuměli a bylo nám spolu dobře.

Tagy: