Hizballáh vypálil na Izrael desítky raket. Je to odveta za útoky v Libanonu, tvrdí hnutí

Libanonské radikální hnutí Hizballáh, podporované Íránem, v pátek oznámilo, že odpálilo desítky raket na izraelské pozice. Britský web Sky News s odkazem na izraelské vojenské představitele informuje o 40 střelách. Podle Hizballáhu se tak stalo v reakci na izraelské útoky na jihu Libanonu, informovala agentura AFP. Americký prezident Joe Biden v pátek novinářům řekl, že k útoku na Izrael ze strany Íránu „dříve či později“ dojde, informuje CNN.

„Bojovníci Hizballáhu zaútočili na nepřátelské dělostřelecké pozice desítkami raket typu Kaťuša,“ uvedli bojovníci hnutí v prohlášení s tím, že jde o odpověď na útoky nepřítele proti vesnicím a civilním domům na jihu země.

ČTĚTE TAKÉ: Írán chystá útok na Izrael, hlásí americká rozvědka. Teherán rozčílila smrt pohlavára

Izrael podle webu Sky News uvedl, že z Libanonu bylo vypáleno přibližně 40 raket. Některé rakety byly zachyceny protivzdušnou obranou, zbytek dopadl do neobydlených oblastí, uvedly Izraelské obranné síly v příspěvku na sociální síti Telegram. Potvrdily rovněž, že byly zachyceny dva drony Hizballáhu s výbušninami, které přiletěly na izraelské území z Libanonu.

Izraelská armáda a Hizballáh se u hranice navzájem ostřelují od loňského října, kdy vypukla nová válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, které je spojencem Hizballáhu, a Izrael, USA i EU ho považují za teroristickou organizaci. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelně odpovídá vzdušnými údery, v poslední době často i hluboko v libanonském vnitrozemí.

Útok přichází v době, kdy americké a izraelské tajné služby varují před tím, že v řádu dní může Írán prostřednictvím svých proxy armád zaútočit na židovský stát. Poslední kapkou pro Írán měl být údajný izraelský úder na konzulát muslimského státu v syrském hlavním městě Damašku. Podle Izraelců se v budově připravovaly teroristické útoky, k útoku se ale nepřiznal.

Při úderu zemřeli vysocí íránští velitelé, členové elitních jednotek Quds, které spadají pod Revoluční gardy. Nejcitelnější ztrátou byla pro Írán smrt důstojníka Mohammada Rezy Zahedího, uvedl Jerusalem Post.

„Nechci zveřejňovat utajené informace, ale očekávám, že dříve či později k útoku dojde,“ odpověděl Biden novinářům. Na otázku, jaký je jeho vzkaz Íránu, prezident odpověděl: „Neútočte.“ Spojené státy jsou podle něj nadále oddané obraně Izraele a při případném útoku Írán neuspěje, informuje CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jednání o Gaze jsou blízko dohodě, tvrdí egyptská televize. Hamás i Izrael to odmítají

Tagy: