Izrael udeřil v baště hnutí Hizballáh. Zasáhl vesnice i výcvikový tábor radikálů

Následky izraelského útoku na libanonskou vesnici poblíž hranic, kde operuje radikální hnutí Hizballáh

Izrael útočil na pozice Hizballáhu v Libanonu

Izrael v noci na neděli provedl vzdušné údery v údolí Bikáa na východě Libanonu proti pozicím ozbrojeného hnutí Hizballáh. S odvoláním na dva zdroje z libanonských bezpečnostních kruhů o tom informovala agentura Reuters a připomněla, že jen několik hodin předtím Hizballáh prohlásil, že se mu nad územím Libanonu podařilo sestřelit izraelský bezpilotní letoun. Britský premiér Rishi Sunak v sobotu uvedl, že Velká Británie je šokována krveprolitím v Pásmu Gazy, a vyzval Izrael, aby přispěl ke konci půlročního boje s hnutím Hamás.

Cílem izraelského útoku byl výcvikový tábor Hizballáhu ve vesnici Džanta u hranic se Sýrií, uvedly zdroje Reuters. Jeden z úderů mířil také na obec Sefri nedaleko města Baalbek, které bývá označováno za baštu tohoto Íránem podporovaného šíitského hnutí, dodaly zdroje s tím, že oběti na životech nejsou hlášeny.

ČTĚTE TAKÉ: Při útoku na konzulát v Damašku zemřeli dva generálové a dalších pět osob. Íránci viní Izrael

V libanonsko-izraelském pohraničí dochází od 8. října téměř denně k ostřelování mezi izraelskou armádou a Hizballáhem, který se tak snaží podporovat spojenecké palestinské hnutí Hamás, proti němuž Izraelci válčí v Gaze v odvetě za jeho teroristický útok ze 7. října. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelně odpovídá vzdušnými údery, často hluboko na území Libanonu.

Hizballáh se předtím přihlásil k sestřelení izraelského dronu. „Dron izraelské armády, který byl v sobotu večer sestřelen nad libanonským územím bojovníky islámského odporu, je typu Hermes 900,“ uvedlo libanonské hnutí v prohlášení.

„Šest měsíců uplynulo od teroristického útoku ze 7. října, nejděsivějšího útoku v dějinách Izraele,“ uvedl Sunak v prohlášení vydaném v předvečer výročí. „Nadále hájíme právo Izraele zničit hrozbu ze strany teroristů z Hamásu a bránit svou bezpečnost,“ ujistil britský premiér.

Zdůraznil však, že „celé Spojené království je šokováno krveprolitím a zděšeno vraždou statečných britských hrdinů, kteří dováželi jídlo potřebným“, čímž reagoval na smrt humanitárních pracovníků z úterý.

„Tento strašný konflikt musí skončit. Rukojmí musí být propuštěni. Pásmo Gazy musí být zaplaveno humanitární pomocí, kterou se ze všech sil snažíme dopravovat po zemi, vzduchem i po moři,“ dodal Sunak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Důtky i propuštění z armády. Izrael rozdal tresty za smrtelný útok na humanitární konvoj

Tagy: