Dáme vám další útočné helikoptéry, řekl Fiala Zelenskému. Přislíbil i statisíce kusů munice

Tisková konference po jednání Volodymyra Zelenského a Petra Fialy (07. 07. 2023)

Tisková konference po jednání Volodymyra Zelenského a Petra Fialy

Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a v následujících měsících další statisíce kusů velkorážní munice, zároveň pomůže s výcvikem ukrajinských pilotů. Po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve Strakově akademii to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Jde o první Zelenského návštěvu České republiky od doby, kdy vypukla ruská invaze. Do Prahy přicestoval ve čtvrtek večer. Po svém příletu jednal na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem.

„Panu prezidentovi Zelenskému jsem potvrdil, že Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a v následujících měsících další statisíce kusů velkorážní munice. Česká republika pomůže Ukrajině také s výcvikem pilotů, a to včetně výcviků s letouny F-16. Dodáme Ukrajině letecké simulátory, aby mohl výcvik probíhat nejen na Západě, ale také přímo na Ukrajině,“ řekl Fiala během společného brífinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomáháte nás přiblížit vítězství, řekl Zelenskyj v Praze. Ocenil množství ukrajinských vlajek

Česko podle prezidenta Petra Pavla od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 Ukrajině věnovalo pomoc v hodnotě 45 miliard korun. „Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit,“ zmínila česká hlava státu ve čtvrtek po jednání se Zelenským.

„Ukrajinská delegace je v Praze především proto, abychom vám poděkovali za podporu. Váš stát a váš lid nám aktivně pomáhají přiblížit se vítězství. Zejména vám chci poděkovat za každou ukrajinskou vlajku, kterou jsem viděl v ulicích po cestě na Pražský hrad. Bylo to velmi dojemné. Moc si toho vážíme,“ sdělil Zelenskyj. Zároveň zdůraznil, že Česko Ukrajině neposkytuje menší pomoc než velké evropské státy.

Ukrajinci kromě moderních letounů jeví velký zájem také o střely dlouhého doletu. „Bez nich je složitější útočit, ale je i složitější bránit naši zemi. Jednáme o těchto zbraních s partnery, především se Spojenými státy. Prosíme je, aby nám tyto systémy dodali,“ zmínil ukrajinský prezident.

Od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 se Zelenskyj s českými představiteli setkal už několikrát. Petr Fiala navštívil Kyjev již v březnu 2022, a to společně s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim, kterého doplnil i šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński, a se svým tehdejším slovinským protějškem Janezem Janšou.

Cesta vlakem zmíněného politického kvarteta byla naprosto bezprecedentní. Kyjev byl totiž v té době obléhán ruskou armádou a prakticky denně na něj létaly rakety. Pro Zelenského šlo o významnou vzpruhu a ukázku, že Česko, Polsko a Slovinsko jednoznačně stojí za Ukrajinou. Fiala se do Kyjeva vydal též koncem října. Tehdy do ukrajinské metropole vzal i další členy vlády.

„Jsem rád, že po dvou setkáních v Kyjevě se vidíme i v Praze. Moc rád vás, milý Volodymyre, vidím. Ukrajina bojuje i za nás a za bezpečnost celé Evropy. ČR pomáhá od začátku. Přijali jsme rekordní počet uprchlíků. Poskytujeme Ukrajině vojenskou, materiální a humanitární pomoc. V tom budeme pokračovat. Zapojíme se také do poválečné obnovy Ukrajiny. Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina barbarskému útoku Ruska brání,“ vzkázal Fiala Zelenskému v pátek.

Tagy: