Hnutí ANO volí své vedení. Obhájí úspěšný triumvirát Babiš, Havlíček a Schillerová pozici?

Hnutí ANO si v sobotu na celostátním sněmu zvolí své vedení na příští dva roky. Nejsilnější politické uskupení v Poslanecké sněmovně dominuje volebním průzkumům a předpokládá se, že bude nadále pokračovat pod vedením úspěšného triumvirátu, který je složen z předsedy Andreje Babiše, místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka a šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové.

Bývalý premiér Babiš pravděpodobně obhájí pozici předsedy opozičního hnutí, přestože před dvěma lety avizoval, že se o tento post už ucházet nebude. Nakonec se však rozmyslel. Obdržel nominaci ze všech 14 krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček na svoji pozici. Ani jeden nemá protikandidáta. Na řadové místopředsedy nominovaly kraje osm lidí.

ČTĚTE TAKÉ: STAN „dostal čočku“ od všech. Na koaliční schůzi měli zuřit Pekarová i Stanjura, co zaznělo?

Od minulého sněmu se asi nejvýraznější personální změna ve hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním podpořili Babišova protikandidáta tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i ostravský primátor Tomáš Macura, oba už členy ANO nejsou.

Jedna pozice místopředsedy je tedy v nynějším vedení hnutí neobsazena, největší šanci na její zisk má podle krajských nominací poslanec Robert Králíček. Více nominací než on získali pouze současní místopředsedové Alena Schillerová, Richard Brabec a Radek Vondráček. Zatímco Králíček má devět nominací, další čtyři kandidáti pouze po jedné. Jedná se o poslance Janu Mračkovou Vildumetzovou, Romana Kubíčka a Josefa Bělicu a v minulosti druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Koncept tří výrazných lídrů je úspěšný

Hnutí ANO za více než dekádu své existence prošlo řadou personálních proměn. Přesto v posledních letech dokázal Babiš konsolidovat nejužší vedení strany. Na sněmu před dvěma lety malinko ustoupil do pozadí a naopak dal více prostoru Havlíčkovi, který řídí stínovou vládu, a Schillerové, jež dostala na starost sněmovní boje. Sám Babiš tomu dodává sebe jako úspěšnou značku.

Na sněmu před dvěma lety dokonce Babiš oznámil, že kandiduje na předsedu naposledy a poté to předá mladším. „Ty dva roky ještě odmakám,“ řekl tehdy. „Nemám obavy, že by beze mě hnutí nefungovalo, kdybych se rozhodl, že v politice skončím,“ dodal.

Poté, co Babiš loni neuspěl v prezidentských volbách, se navíc očekávalo, že do pozadí ustoupí úplně. Nakonec se však rozhodl, že v čele hnutí zůstane. Koncept tří výrazných lídrů v čele strany se prokazuje jako úspěšný, což dlouhodobě dokazují preference.

Havlíček: Přebíráme voliče koalice Spolu

Podle posledního modelu agentury STEM by volby nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů, druhá ODS by měla 13,2 procenta. Agentura Median v lednu zveřejnila průzkum, podle kterého by ANO mohlo počítat s 35 procenty hlasů, druhou ODS by volilo 13 procent lidí.

Momentální úspěch a nárůst preferencí hnutí ANO je podle šéfredaktora Echa24 Dalibora Balšínka jednoznačně spojen s osobou Andreje Babiše. „On je zárukou, že hnutí získá nejlepší výsledek,” sdělil v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Podle bývalého člena ANO Ivana Pilného hraje straně do karet i chaotická a nedostatečně razantní politika vlády: „ANO nemusí dělat vlastně vůbec nic a stejně bude profitovat z toho, jak tato vláda komunikuje a co dělá.”

Havlíček ve čtvrtek odmítl myšlenku, že by se hnutí ANO zaměřovalo na voliče SPD. „ANO je dominantním hráčem, jde za námi třetina populace, sbíráme procenta ze všech politických směrů,“ uvedl. Nejvíc voličů podle profesionálních interních průzkumů získalo ANO od Spolu, podotkl. „Deset procent voličů Spolu by dnes přišlo k ANO, od SPD je to výrazně méně,“ uvedl.

Tagy: