Mistr světa Vampola: Pastrňák pomohl. Konflikt Simona s Hronkem? To by se za nás nestalo

Hokejový útočník Petr Vampola byl v roce 2010 v národním týmu, který na MS v Německu vybojoval pro ČR poslední zlatou medaili. Od třetího utkání tehdy nastupoval v elitní formaci společně s Jaromírem Jágrem a Jakubem Klepišem. Jak hodnotí výkony českého týmu na světovém šampionátu? Má podle něj i po ostudné porážce s Rakouskem šanci na medaile? Také o tom promluvil pro CNN Prima NEWS.

Poté, co Čeští hokejisté ve třetím utkání na mistrovství světa ve finském Tampere poprvé v historii na světovém šampionátu prohráli s Rakouskem 1:2 po samostatných nájezdech, byli řadou fanoušků už odepisováni. Petr Vampola však dál zůstával optimistou a český nároďák nezatracoval.

„Hokej se strašně vyrovnává, v dnešní době už může každý porazit každého. Samozřejmě ne pětkrát za sebou, ale z pěti zápasů se to jednou povést prostě může. Nedělal bych z toho drama. Tohle se prostě ve sportu někdy stává," říká bývalý mistr světa.

Po dalších dvou vítězných zápasech nad Lotyšskem 5:1 a Norském 4:1 už je situace daleko příznivější a českým hokejistům by neměl utéct postup do čtvrtfinále. Vampola kvituje především příjezd dvou posil z NHL, v čele s elitním útočníkem Bostonu Bruins Davidem Pastrňákem.

„Hned jak nastoupil proti Lotyšům, celý tým šel nahoru. Všichni kluci hráli výborně. Věřím tomu, že naše výkony se budou stupňovat a bude to každým zápasem jenom lepší a lepší. Pak je to o tom hlavně se dobře připravit na čtvrtfinále. Tam se bude lámat chleba,“ dodává Petr Vampola.

Poslední zlatou medaili přivezli i bez posil z NHL

Když v roce 2010 vybojoval s českým nároďákem dosud poslední zlatou medaili, většina oslovených českých hráčů působících v NHL, tehdy účast na šampionátu odmítla.

„My jsme tam byli od začátku komplet, bylo to dobře poskládaný, vytvořila se skvělá parta. Tenkrát, když jsem ty tři, čtyři roky jezdil hrát za nároďák, tak se tam kluci moc neměnili. Jezdili většinou pořád ty samý. Jenom když někdo během sezóny strašně vyletěl, tak byl nominován taky, ale obměňovalo se jen pár jmen. To hlavní jádro zůstávalo pořád stejné a byli jsme všichni fakt kamarádi. Teď se to hodně mění a na každý turnaj jezdí někdo jiný,“ konstatuje Vampola.

Konflikt mezi současnými reprezentanty Dominikem Simonem a Filipem Hronkem, kteří se měli po prohraném zápase se Švédy v kabině porvat, nechtěl příliš rozebírat. On sám ale něco takového během své kariéry nikdy nezažil. „V nároďáku vůbec. To neexistovalo. Tam jsme vždycky táhli všichni za jeden provaz. V klubové hierarchii občas k nějakému konfliktu došlo. Přece jenom je to kolektivní sport, a ne všichni si tam pokaždé lidsky sednou. Ale nikdy to nebylo nic za hranou,“ vzpomíná Petr Vampola.

Zahraniční kouč na české střídačce se mu nezamlouvá

Ze zahraničního kouče na české střídačce není nadšený, ale finského Kari Jalonena respektuje. „Vždycky, když jsem reprezentoval, tak jsem byl hrdý Čech. Jsem zastáncem toho, že náš nároďák by měl koučovat někdo od nás. Pár kvalitních dobrých českých trenérů tu máme. Ale rozhodlo se, jak se rozhodlo,“ krčí rameny bývalý hokejista.

Český tým podle něj letos na MS i přes překvapivou prohru s outsiderem z Rakouska, není bez šance. „Hrozně moc bych klukům přál, aby nějakou medaili přivezli. Pro spoustu z nich je to vyvrcholení kariéry a já jim věřím. Když se to povede, bude to skvělý. Důležité je, aby to odmakali. Pokud to odmakají a třeba to nevyjde, lidé to pochopí a ocení je za to, že tam na ledě nechali všechno,“ uzavírá pro CNN Prima News Petr Vampola.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Rakousko Jaromír Jágr zlatá medaile hokej Filip Hronek Petr Vampola Dominik Simon MS v hokeji 2022 Jakub Klepiš