Dotace na hokejové MS? V rozpočtu jsou podhodnocené příjmy, může jít o mocenský spor

Český svaz ledního hokeje mohl podle zjištění iDnes Premium účelově podhodnotit očekávané příjmy z nadcházejícího mistrovství světa, aby dokázal odůvodnit žádosti o dotace z veřejných zdrojů ve výši 310 milionů korun. Zpravodajský web v této souvislosti poukázal na nesrovnalosti ohledně prodejů vstupenek. Zároveň upozornil, že za vším může být spor o post v čele organizace. Svaz se k plánovaným výnosům odmítá vyjádřit, souvislost s volbou nového vedení odmítá.

Aby se v květnu mohlo v Česku pořádat mistrovství světa v hokeji, potřebovali organizátoři sehnat 903,1 milionu korun. Z toho by platili sportoviště, ubytování týmů, marketing, zajištění bezpečnosti nebo i distribuci vstupenek. Prodej lístků má podle svazu vynést 457 milionů korun, další miliony by měly přijít z mediálních partnerství a VIP akcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do toho, Devils. Útočník Palát učí své spoluhráče česky, NHL dorazí v říjnu do Prahy

Stále ale chybělo 310 milionů korun, a tak svaz požádal o dotace. O 200 milionů žádal Národní sportovní agenturu skrze vládu, o zbytek hlavní město Prahu, Ostravu a Moravskoslezský kraj, tedy místa, kde se zápasy odehrají. Peníze svaz získal a rozpočet vyšel.

Jak ale upozornil web iDnes Premium, svaz možná o dotace vůbec žádat nemusel. V plánovaném rozpočtu totiž zřejmě „podhodnotil“ příjmy ze vstupenek. Nelze proto vyloučit, že mistrovství světa bude ziskové – stejně jako bylo nakonec v plusu 398,4 milionu korun to předchozí, jež se konalo v roce 2015. Tehdy výnosy ze vstupenek dosáhly 703 milionů korun, a to i přes jejich nižší cenu.

Pochybnosti o výpočtech svazu má i jeho bývalý prezident Tomáš Král. „Teď se prezentuje, že je o mistrovství velký zájem a je prakticky vyprodané. Předpoklad, že příjem ze vstupného bude o 246 milionů menší než v roce 2015, nedává v takovém případě žádnou logiku,“ sdělil Král.

Český hokejový svaz se k dané věci zatím odmítá podrobněji vyjádřit. Vysvětlit rozpočet a žádost o dotace prý není možné, protože finanční parametry mistrovství se dynamicky mění. Podle mluvčí svazu Anety Lednové existuje hned několik důvodů, proč se ekonomické údaje v čase mění. „Jednak jsou to stále probíhající poptávková a výběrová řízení v souvislosti s nákupem služeb, a také vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě,“ řekla Lednová.

Poukázala, že to platí zejména po teroristickém útoku v Rusku, což vedlo k dalším požadavkům na zajištění bezpečnosti. To podle ní bude mít za následek i zvýšení nákladů v souvislosti s bezpečností hráčů a fanoušků. „Pro Český svaz ledního hokeje je tohle naprostou prioritou,“ podotkla Lednová. Zdůraznila, že oproti poslednímu mistrovství světa došlo k extrémnímu zdražení nájmů sportovišť i ubytování. „Z těchto důvodů tedy nelze v tuto chvíli hovořit ani o ztrátě, ale ani o zisku,“ vysvětlila mluvčí.

Národní sportovní agentura ale upozornila, že hokejisté nemohou dotaci použít k vytvoření zisku. „Pokud si je žadatel vědom, že v rámci akce vytvoří zisk, neměl by žádat o dotaci ze státního rozpočtu, neboť to jsou prostředky z veřejných zdrojů,“ uvedla Alena Panovská z oddělení kanceláře vedení Národní sportovní agentury. Podotkla, že dotace jsou státem poskytované výhradně na podporu dané sportovní akce, která by jinak nemohla být uspořádána, právě z důvodu nedostatečných příjmů.

Boj o vedení svazu

Podle webu iDnes by za vším mohl být spor o post ve vedení svazu. Bývalý ředitel jeho sportovního oddělení a někdejší šéf extraligy Josef Řezníček totiž v únoru obvinil současné vedení, že ještě před tím, než se mistrovství odehraje, rozdává jednotlivým klubům peníze, a naznačil, že si tím současný prezident svazu Alois Hadamczik „kupuje“ hlasy před blížící se červnovou volbou vedení.

V ní jej Řezníček chce vyzvat. „Tyhle peníze se klidně daly vyndat až po mistrovství světa podle výnosu ze šampionátu, a ne půl roku před ním,“ řekl Řezníček. Svaz to ale odmítá. „Finanční podpora, kterou ČSLH aktuálně poskytuje, nemá nic společného s financemi z mistrovství světa a jde výhradně o prostředky, které smluvně zabezpečilo marketingové oddělení,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medaile pro hokejové mistrovství světa vznikají v Novém Boru. Mají jedinečnou podobu i příběh

Tagy:
peníze dotace rozpočet hokej Česko sport Praha Josef Řezníček Český svaz ledního hokeje vstupenka Mistrovství světa v ledním hokeji