Holubice „míru“ v Evropském parlamentu. Slovenský politik přímo na plénu vypustil opeřence

Europoslanec Miroslav Radačovský zvolený za krajně pravicovou LSNS Mariana Kotleby při projevu vypustil živou bílou holubici, která má podle něj symbolizovat mír.

Slovenský europoslanec vytáhl v Evropském parlamentu bílou holubici

Slovenský nezařazený europoslanec Miroslav Radačovský zvolený za krajně pravicovou LSNS Mariana Kotleby své poslední vystoupení na půdě Europarlamentu okořenil velmi nezvyklým způsobem. Při projevu totiž vypustil živou bílou holubici, která má podle něj symbolizovat mír, a apeloval na jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Radačovský přitom nedávno hrozil, že “Slované se s Ruskem spojí a z Evropy udělají trávník”. Nyní sklízí za své jednání kritiku i z řad českých europoslanců.

„Přál bych celému parlamentu, světu, Evropě, na Ukrajině Rusům a Ukrajincům mír,“ pronesl ve svém závěrečném projevu v Europarlamentu slovenský zákonodárce.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová drsně ke Konečné: Nechovejte se jako tupá kráva. Europoslankyně jí útok vrátila

Na to konto vytáhl i známý symbol míru – živou bílou holubici, kterou schovával zavřenou v tašce pod sakem. „A z toho důvodu, dovolte mi vypustit holubici míru na znak toho, že Evropa potřebuje mír,“ pokračoval Radačovský.

„Nechť tato holubice míru létá nad celou Evropou, nechť nás všechny spojuje. Nechť je signálem toho, že to, co nejvíce potřebujeme, je mír. Později ještě Radačovský na svém facebookovém profilu hlásil, že holubice byla trénovaná a měl ji vrátit zpět do klece.

Není tomu přitom tak dávno, co kontroverzní poslanec zvolený za krajně pravicovou LSNS, od které posléze dal ruce pryč, pobouřil své kolegy v Evropském parlamentu, když Evropě hrozil kvůli kritice Ruska a její agrese na Ukrajině. Ve svém lednovém projevu europoslancům vytýkal, že státy EU posílají zbraně Ukrajině k její obraně.

„Přestaňme podporovat zabíjení Slovanů, protože pokud nepřestanete, může se stát, že se my Slovani spojíme, bratr s bratrem, a já věřím, že se jednou spojíme, a že ze západní Evropy uděláme trávník. Od Tater, přes Šumavu až po La Manche trávník,“ vzkázal tehdy europoslancům Radačovský. Dodal, že Evropská unie je „vazalem Spojených států“.

Give peace a chance - Daj mieru šancu - Holubica mieru

Give peace a chance - Daj mieru šancu - Holubica mieru Na dnešnom poslednom plenárnom zasadnutí som ako Slovák dal najavo, že to čo potrebuje Európa je mier. Mier na Ukrajine, mier v celej Európe, mier na celom svete. Vyvolalo to rozruch a pozitívnu odozvu. Nech táto holubica mieru lieta nad celou Európou. Holubica bola trénovaná sa vrátiť, zobral som ju do rúk a pobozkal hlavičku a bola vrátená tam, odkiaľ požičaná bola. --------------------------------------------------------------------- Objednávateľ: Slovenský PATRIOT, Skalnatá 175/3, 05375 Hnilec, SR IČO: 53551494 Dodavatel: Meta Platforms Ireland Limited, Merrion Road, Dublin 4, D04 X2K5, VAT: IE9692928F

Posted by Miroslav Radačovský • predseda strany Slovenský Patriot a europoslanec on Wednesday, April 24, 2024

Už tehdy se proti jeho slovům vznesla okamžitá kritika z řad přítomných europoslanců, na kterou Radačovský reagoval anglickým výrazem „Shut up!“, čili „Drž hubu!“.

Proruský poskok, zní z řad europoslanců

I nyní Radačovský za svůj tah s holubicí v Europarlamentu sklízí kritiku. „Obskurní slovenský europoslanec Miroslav Radačovský, který se nijak netají obdivem k Rusku, vypustil dnes na plénu ve Štrasburku holubici míru. Vladimir Putin děkuje,“ napsala na sociální síti X česká europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Podobně reagoval i její kolega Marcel Kolaja (Piráti). „Nechtěně tímto dada představením vystihnul absurditu všech proruských poskoků volajicích po kapitulaci Ukrajiny. Kdyby kvůli tomu zbytečně netrpělo zvíře, tak by mě i pobavil,“ uvedl Kolaja.

S kritikou přišel i místopředseda Evropského parlamentu a slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresivní Slovensko). „Toto je neskutečná hanba pro Slovensko! Namísto práce dělají nezařazení poslanci v Evropském parlamentu doslova cirkus,“ komentoval počínání Radačovského Hojsík s dovětkem, že europoslankyně Směru-SD slovenského premiéra Roberta Fica Monika Beňová zase „vykřikuje na plénu jako smyslů zbavená“.

Tagy: