My Slované se spojíme a ze západní Evropy uděláme trávník, pobouřil slovenský europoslanec

Slovenský europoslanec Miroslav Radačovský šokoval kolegy z Evropského parlamentu. Ve svém projevu vyzval, aby EU přestala posílat zbraně na Ukrajinu s tím, že pokud tak neučiní, „my Slované se spojíme a ze západní Evropy uděláme trávník“. Jeho český kolega Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ho označil za smutného ruského klauna.

Radačovský ve svém úterním projevu na půdě Evropského parlamentu nejprve prohlásil, že „dnes všichni víme, že Rusko neporazíme“. Následně vyzval, aby státy EU přestaly posílat zbraně na Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Evropský parlament se tvrdě opřel do Fica. Odsoudil jeho návrhy a neochotu debatovat

„Přestaňme podporovat zabíjení Slovanů, protože pokud nepřestanete, může se stát, že se my Slovani spojíme, bratr s bratrem, a já věřím, že se jednou spojíme, a že ze západní Evropy uděláme trávník. Od Tater, přes Šumavu až po La Manche trávník,“ vzkázal europoslancům Radačovský.

„Věřím, že tohle nikdo z nás nechce. Válka na Ukrajině je problém Spojených států amerických a jejich globálních zájmů. Evropská unie je jen vazalem Spojených států,“ pokračoval ve svém projevu slovenský europoslanec. „Začneme jednat o míru, ale bez Američanů. Přestaňme se zabíjením lidí,“ dodal Radačovský.

Na hlasitou odezvu z lavic Radačovský reagoval namísto slovenštiny v angličtině. Řekl „drž hubu“. Sám Radačovský na sociální síti Facebook posléze uvedl, že na něj poslanecký kolega měl křičet, že je „panslavista“. „Nebylo to z mé strany důstojné slovenského europoslance, a proto se za tento výrok omlouvám,“ dodal.

Radačovský čelí ostré kritice

Radačovský to za svá slova začal dle očekávání schytávat. „Je to neakceptovatelné vyjádření, za které by se měl jeho autor řádně stydět,“ sdělil pro CNN Prima NEWS donedávna místopředseda Evropského parlamentu a dnes místopředseda slovenské Národní rady Michal Šimečka, který zároveň vede stranu Progresivní Slovensko (PS).

I český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) chování svého kolegy kritizoval. „Pan Radačovský je smutný ruský klaun v Evropském parlamentu, kterého tady nikdo nebere vážně. Chce strašně moc mír, ale ten ‚správný’ s Ruskem a pak tedy zřejmě válku se Západem (kam patříme). Prostě smutný ruský klaun,“ komentoval Zdechovský na sociální síti X.

Výrok Radačovského zaujal i někdejšího komunistického poslance Jiřího Dolejše. „Jak takový panslavista jako Radačovský vysvětlí jednotu Slovanů, když Rus zabíjí Ukrajince? Panslavismus je vlastně anachronická nacionalistická fikce. Přátelství mezi národy je něco úplně jiného,“ komentoval na sociální síti X Dolejš, který oproti řadě svých straníků odsuzuje ruskou agresi na Ukrajině, o čemž nedávno hovořil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Do Evropského parlamentu se Radačovský dostal coby kandidát krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko, které šéfuje bývalý poslanec Marian Kotleba. Ten o mandát zákonodárce přišel už před lety kvůli kauze s propagací neonacismu.

Sám Radačovský krátce po zvolení europoslancem s Kotlebovou stranou zpřetrhal spolupráci. Podle jeho slov se mu nepozdávalo, že má část svého platu odevzdávat LSNS, která jej následně měla dávat na dobročinné účely. Podle Radačovského je takový způsob filantropie skrze politickou stranu „nemorální“. Dnes je předsedou uskupení Slovenský PATRIOT.

Tagy: