Hořejší vítá zpřísnění opatření. Vláda možná neobjednala testy do škol záměrně, říká

Imunolog Václav Hořejší

Rozhovor s Hořejším

Zkrácení platnosti PCR a antigenních testů je dobré rozhodnutí, díky kterému se sníží možnost nákazy. Podle imunologa Václava Hořejšího to ale především vyvolá tlak na očkování, což vítá. Naopak testovat žáky ve školách jako smysluplné nevnímá. I proto možná ministerstvo nezajistilo zásobu testů, uvedl ve Zprávách CNN Prima NEWS.

Zkrácení platnosti testů, tedy že by PCR test měl platit 72 hodin místo sedmi dní a antigenní test jeden den místo současných tří, imunolog Václav Hořejší kvituje. „Myslím, že je to dobré i jako forma nátlaku, aby se lidé dali očkovat,“ uvedl s tím, že zároveň se i sníží riziko nákazy.

Razantně zpřísnit opatření ve školách by ale nedoporučil. „V současné situaci bych dal přednost tomu, aby nerušeně probíhala výuka. Lepší, aby děti zůstávaly ve škole, než abychom odhalili pár nových případů,“ vysvětlil.

Fakt, že se ministerstvu školství zatím nepodařilo doobjednat 1,6 milionu testů na COVID-19, které měly sloužit jako případná rezerva, by podle něj mohl být i záměr. „Je to chyba, ale možná nebyla tak silná snaha je sehnat a bralo se v úvahu, že testování bychom mohli vynechat, aby nerušeně probíhala výuka,“ podotkl Hořejší.

Zásadní je podle něj očkování. I když se celkový počet podaných vakcín v tuzemsku blíží 11,9 milionu, zatím to nestačí. I proto, že účinnost vakcíny postupně klesá. „Třetí dávka by měla být doporučována a měli by si s ní začít ti, kterým uplynul nejdelší čas od očkování. Jde o pojistku proti tomu, že účinnost postupně slábne,“ řekl imunolog.

Zmínil také, že situace je díky očkování lepší a není pochyb o tom, že funguje. „Je jednoznačné, že očkování je řešení, a nechápu, že tomu ještě někdo nevěří. Lidé musí být slepí, když nevidí, jak funguje,“ povzdechl si. Očkováním totiž mohou předejít úmrtím a těžkému průběhu nemoci. „Iracionálním rozhodnutím škodí sami sobě, ale i ostatním. Škodí to celé společnosti,“ dodal.

Tagy: