Krvavé dějiny atentátů na prezidenty USA: Od Lincolna po JFK, obětí byl i rodák z Kladna

Prezident J. F. Kennedy těsně před atentátem

Atentáty na americké prezidenty v minulosti

Neúspěšný pokus o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa znovu připomněl temné dějiny útoků na americké prezidenty a politiky. Ve čtyřech případech se útočníkům jejich dílo podařilo dotáhnout až do smrtícího konce. Jeden z neúspěšných atentátů na prezidenta Franklina Delano Roosevelta v roce 1933 nepřežil vedle sedící starosta Chicaga, český rodák Antonín Čermák.

Nedělní útok na exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa se zařadil do temného seznamu pokusů o vraždu hlavy federace. Prvním z úřadujících amerických prezidentů, kdo zemřel rukou atentátníka, byl v dubnu 1865 prezident Abraham Lincoln.

ČTĚTE DÁLE: První slova otce atentátníka po střelbě na Trumpa. Snaží se zjistit, co se stalo

„Byla to reakce na vítězství vojsk Severu proti Jihu v americké občanské válce a zrušení otroctví,“ připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Dalším zavražděným úřadujícím americkým prezidentem byl James Garfield, který zemřel na následky střelného poranění v září 1881. O dvacet let později byl v Buffalu zastřelen William McKinley.

Vražda v kabrioletu

Možná nejvýrazněji se do historie zapsal atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Atentátník Lee Harvey Oswald prezidenta zastřelil 22. listopadu 1963 v Dallasu ve chvíli, kdy se Kennedy v doprovodu manželky Jacqueline a guvernéra státu Texas Johna Connallyho projížděl v kabrioletu ulicemi města. „Od té doby už nikdy prezidenti Spojených států nejezdili v otevřeném voze,“ podotkl Svoboda.

Další čtyři úřadující prezidenti pokus o atentát přežili. V roce 1933 například atentátník zaútočil na prezidenta Franklina Delano Roosevelta, který shodou šťastných okolností vyvázl bez zranění. Při útoku ovšem zemřel starosta Chicaga a rodák z Kladna Antonín Čermák.

Dosud posledním pokusem o fyzickou likvidaci americké hlavy státu byl útok na Ronalda Reagana v roce 1981. Duševně nemocný střelec John Hinckley prostřelil Reaganovi plíci. Prezident přesto přežil a úřadoval až do roku 1989.

Po atentátech se vyšetřují možná pochybení, říká expert

Ačkoliv patří američtí prezidenti mezi nejbedlivěji střežené politiky světa, k pochybením může dojít. Jak uvedl pro CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda, po každém podobném útoku dojde k pečlivému vyšetřování. „Bude se vyšetřovat, kdo a jak pochybil,“ popsal expert.

V případě útoku na exprezidenta Trumpa se podle něj zatím nedá jednoznačně říci, kde se stala chyba v bezpečnostních opatřeních. „Těžko hodnotit, kde došlo k podcenění. Nechci se pouštět do spekulací,“ uzavřel Kazbunda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jakob o útoku na Trumpa: Šok, agresor měl IQ housenky. To vy šíříte nenávist, kritizoval Okamura

Tagy: