Američané s českými kořeny: Kdyby Trump zemřel, byli bychom krůček od občanské války

Prezidentský kandidát Donald Trump po pokusu o atentát na jeho osobu

Svědek ke střelbě na Donalda Trumpa

Stačilo málo a prezidentský kandidát Donald Trump mohl být po smrti. Kdyby k tomu došlo, nejspíše by se Spojené státy propadly do chaosu, míní Texasané s českými kořeny, které oslovil redaktor CNN Prima NEWS. Jak jeho podporovatelé, tak i odpůrci mluví o tom, že by v takové situaci „byli jen krůček od občanské války“. „Prý to byl registrovaný republikán. Nechápu to,“ komentoval atentát Bernard Janek z texaského San Antonia, který se sám označuje za hrdého „trumpovce“.

Svérázný prezidentský kandidát Donald Trump měl z pekla štěstí. Kulka mu „jen lízla ucho“, ochranka ho pak hned strhla k zemi a snipeři následně zneškodnili atentátníka. Stačilo ovšem málo – kdyby Trump nepohnul na poslední chvíli hlavou – a útok mohl dopadnout tragicky. Spojené státy by se uprostřed boje o Bílý dům propadly do chaosu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První slova otce atentátníka po střelbě na Trumpa. Snaží se zjistit, co se stalo

„Bylo by to strašné. Nechci zabíhat do konspiračních teorií, nemám je rád a je ještě brzy na někoho ukazovat prstem. Prý byl registrovaný republikán, myslím toho střelce. Nechápu to. Vůbec mi to nedává smysl. Proč by střílel na Trumpa?“ svěřil se reportérovi Bernard Janek, exprezidentův podporovatel s českými kořeny a obyvatel texaského San Antonia. Zda byl atentátník přímo členem Republikánské strany, není jasné.

Podle Janka by se situace v případě Trumpova úmrtí pravděpodobně vymkla kontrole. „Považuji se za umírněného voliče republikánů, ale mám hromadu známých, kteří jsou mnohem vášnivější. Texas je Trumpova bašta. Kdyby zemřel, byli bychom všichni o krůček blíže k občanské válce. Pro Spojené státy by to bylo opravdu černé období,“ dodal.

Podobnou optikou se na dramatický „kdyby“ scénář dívá i další Čechoameričan Clyde Krupa, třebaže patří k texaské menšině, která se spíše přiklání k demokratickému politickému spektru. „Bojím se, že by tekla krev. Americká společnost je tak rozdělená, že by se mohlo stát opravdu cokoliv. Snad se vše řádně prošetří. Násilí není řešení,“ míní Texasan, jehož předci před dvěma staletími připluli do USA z Moravy.

Krupa se obává, že pokusů o atentát bude přibývat, a společně s nimi vzájemné obviňování a další útoky. „Tohle je poslední věc, kterou Spojené státy americké potřebují,“ dodal a ocenil postoj českého prezidenta Petra Pavla, který násilnosti odsoudil.

Pavel: Násilí do společnosti nepatří

Za pachatele atentátu ve městě Butler policie označila Thomase Matthewa Crookse z nedalekého Bethel Parku. Útočník na Trumpa při jeho projevu střílel ze střechy budovy za hranicí areálu, kde se předvolební mítink konal. Po několika výstřelech jej zabili bezpečnostní složky, motiv střelby vyšetřovatelé ihned neoznámili.

Mnoho oficiálních informací o Crooksovi zatím není k dispozici, jeho politické názory jsou nejasné. Před třemi lety přispěl 15 dolary organizaci vybírající příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany, k volbám se však registroval jako stoupenec republikánů.

Zpráva o atentátu na Trumpa zastihla v USA i českou delegaci v čele s prezidentem Petrem Pavlem, a to během odletu z Houstonu do Prahy. „Násilí do demokratické společnosti nepatří, proto je nutné jednoznačně odsoudit útok na bývalého amerického prezidenta,“ napsala k tomu hlava státu na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ikonické fotografie z útoku na Trumpa. Kulka za letu, bota i snímek s pěstí, co vejde do historie

Tagy: