Lidé pijí vodu ze záchodů, obloha je zahalená kouřem. Reportér CNN popsal život v Pásmu Gazy

Izraelský nálet v severní Gaze (20. 10. 2023)

Novinář CNN popisuje život v Pásmu Gazy

Reportér americké stanice CNN Ibrahim Dahman je aktuálně přímo v Pásmu Gazy, kde s místními obyvateli čelí obléhání izraelskou armádou. Popisuje, že v oblasti je například akutní nedostatek pitné vody, a tak musí pít v podstatě cokoliv, co ještě zbývá. Místní lidé žijí pod neustálou hrozbou raketového náletu.

Dahman ve své zprávě pro CNN hlásí, že se aktuálně nachází ve městě Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy, kde je i se svojí manželkou a dvěma malými syny. Tam se rodina přesunula po těžkém ostřelování centra Gazy. Chán Júnis leží u hranic s Egyptem a zároveň se z něj stalo centrum pro lidi, kteří se snaží být co nejdále od konfliktu.

„Zprvu byl dům bezpečný, ale poslední dva dny dělostřelecká a letecká palba značně zesílila,“ popsal pro CNN reportér Dahman.

Podstatně horší je však situace s vodou. „Život je náročný. Vodu je těžké sehnat. Skoro žádná pitná už není,“ řekl CNN novinář. Stanice dodala, že Dahman a lidé v jeho okolí jsou nyní nuceni pít vodu, která je běžně určena do toalet. Jiná možnost jim nezbývá.

Kromě toho i nadále platí, že oblast je silně ostřelována. „Letecké údery jsou ničivé, obloha se zahaluje do bílého kouře,“ tvrdí pro CNN Dahman.

Útěk z hotelu chvíli před výbuchem

Dahman ve své dřívější zprávě vysvětlil, že se v Gaze s rodinou nacházel již minulý týden před zahájením teroristických útoků ze strany hnutí Hamás směrem k Izraeli a jeho obyvatelům. „Minulý týden jsem byl ve městě Gaza. Přišla zpráva, že se máme evakuovat. Nevěděl jsem, kam mám jet,“ řekl CNN Dahman.

Nejdříve byl s manželkou a syny ubytován v místním hotelu. Z toho se však rozhodli utéct, protože nedaleko od něj raketa zasáhla jednu z budov. „Chvíli poté, co jsme opustili hotel, vypálili raketu, která zničila celou oblast,“ uvedl později novinář.

V Chánu Júnisu, kde se nyní nachází, rovněž dochází k ostřelování. Rodina se tak nejspíš bude muset znovu evakuovat. „Je to tu bezpečnější, ale je jen otázka času, než se budeme muset přesunout dál. Doufám, že se jednou vrátíme domů,“ přeje si Dahman.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy: