Hřib: Opatření jsou nehorázná, stánkaři na úvěr nakoupili zboží, které se zkazí

Zdeněk Hřib

360° 26.11.2021

Zákaz pořádání vánočních trhů pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) absolutně nechápe. „Opatření se měla nařizovat postupně, aby lidem bylo jasné, že se situace horší. Potom by na úvěr nenakoupili zboží, které se jim teď zkazí,“ argumentoval v pořadu 360° s tím, že se jedná o nehoráznost.

Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že stánkaři i provozovatelé trhů byli neustále v kontaktu s hygieniky. „A nebylo jim naznačeno, že by měla přijít takto drastická opatření,“ rozčílil se primátor a dodal, že necháme, jak dosluhující vláda mohla situaci nechat dojít tak daleko.

„Troufnu si tvrdit, že kdyby vzala vláda rozum do hrsti a udělala vánoční trhy alespoň bez jídla, třeba na vánoční ozdoby, tak bychom je měli a nebyl by s tím problém. Problém je především v tom, že opatření bylo nehorázně vyhlášeno na poslední chvíli. Druhá věc je, že až nyní vláda začíná vymýšlet kompenzace,“ pokračoval.

Podle něj se jedná o výsledek naprosto chaotického vládnutí Andreje Babiše (ANO). „Snažíme se, aby stánkaři, pro které je taková situace likvidační, dostali kompenzace. Opatření je diskriminační, nadnárodní řetězce si budou v obchodech dál vesele zboží prodávat,“ neodpustil si popíchnutí Hřib.

Praze právní klička nevyšla

Je toho názoru, že kdyby vláda nařízení zpřísňovala postupně, mohla být situace pro stánkaře naprosto odlišná. „Lidem by bylo jasné, že se situace horší. Potom by na úvěr nenakoupili zboží, které se jim teď zkazí,“ zdůraznil.

Stánkaři a organizátoři se však nevzdávají. Mnozí s balením stánků na trzích vyčkávají a věří, že se najde způsob, jak by své výrobky mohli prodat. V Mostě dokonce přejmenovali vánoční trhy na farmářské vánoční trhy. Ty totiž podle nařízení vlády stále mohou fungovat, jen je zde zakázáno konzumovat alkohol.

O této kličce uvažovali i v Praze. „Na rozdíl od jiných obcí máme ale vyhláškou daný tržní řád, že se na Staroměstském náměstí může konat pouze vánoční trh. Nechali jsme to přezkoumat a toto je výsledek,“ uzavřel Hřib.

Tagy: