Hüttnerová: Sociální sítě a antivaxerství v naší generaci? Všichni bychom umřeli

Herečka Iva Hüttnerová.

Co Čech, to politik! (111)

Herečka, spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová, známá divákům Primy například ze seriálu Slunečná, prodělala minulý rok covid s těžkým průběhem. Osobně jednání odpíračů očkování nechápe. „Kdyby v dobách našeho dětství byly sociální sítě se všemi očkovacími diskusemi, tak celá naše generace dávno vymřela,“ řekla v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Diskuse kolem očkování proti covidu, vládních opatření i existence samotné nemoci ani po dvou letech neutichají. Mnohé nepřesvědčují ani výpovědi lidí, kteří si již covidem prošli. Jedním z nich je i Hüttnerová. „Měla jsem těžký průběh. Celý rok se na mě velmi podepsal. I když jsem byla nemocná loni v únoru, stále jsem se nezbavila úzkosti a smutku. Za poslední rok si přijdu jako by mi někdo vypustil pneumatiky. Už nejsem tak veselá a energická,“ podotkla.

Přestože se snaží žít co možná nejzdravěji, dřívější energie se jí nevrací. „Myslím, že to je tou nemocí. Očkovat jsem se ale nechala, mám všechny tři dávky,“ pokračovala. Vyjádřila se i k debatám, které lidé vedou ve veřejném prostoru na téma vakcinace proti covidu.

„Kdyby byly v dobách našeho dětství sociální sítě se všemi těmi diskusemi, tak celá naše generace dávko vymřela. Nám ve škole řekli, že jdeme na očkování na černý kašel. Nikdo to neřešil a všichni jsme to přežili, zaplať pánbůh,“ zdůraznila.

Odpírači si hrajou na disidenty

Povinné očkování proti covidu by zavedla také dokumentaristka Helena Třeštíková. „Je tolik povinných očkování a je jasné, že zachraňují miliony životů. To je vědecký fakt. Přijde mi absurdní vést o tom debatu. Osobně jsem za povinné očkování,“ zdůraznila. K důvodům některých, kteří v reakci na debaty o očkování nebo platných nařízeních říkají, že mají právo na svou svobodu, podotkla, že „když jedou autem, jedou vpravo, a není nesvobodou, že nemohou jet vlevo“.

Hodně se také diskutuje o tom, že neočkovaní nadále nemohou do hospod na pivo. „Je třeba očkovat zdravý rozum: Chci na pivo, budu se očkovat. Někteří antivaxeři se chovají, jako by byli disidenti, kteří jsou stateční a bojují nesmysly. Přijde mi to zbytečné. Situace s pivem se stala jakýmsi symbolem zvláštního odboje,“ dodala Hüttnerová.

Na stejné téma reagovala i lékařka Kateřina Cajthamlová. „Za socialismu se říkalo, že vláda, která zdraží pivo, padne. Když jsme na prvních místech zemí v pití piva, vytváří to pocit: ‚Sáhněte nám na chození do hospody a je zle‘. Já bych to změnila na: ‚Antivaxere, do hospody nelez‘,“ řekla. Dodala, že za nové covidové mutace ve světě mohou neočkovaní. „Svoboda jednotlivce končí tam, kde ohrožuje svobodu dalších. Lidé, kteří odmítají vakcinaci, ohrožují ostatní, i vakcinované,“ zdůraznila.

Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová doplnila, že diskuse o povinném očkování jsou logické. „Chtěli jsme, aby to bylo dobrovolné, aby se všichni stmelili a šli se očkovat. Tak to ale očividně nedopadlo. Za mě povinné očkování ano,“ dodala s tím, že se pravděpodobně upraví vyhláška tak, aby platila buď od určitého věku, nebo pro určité profesní skupiny.

Tagy: