O povinném očkování rozhodne omikron. Má ho už polovina nakažených v Praze, říká Hraba

Zdeněk Hraba

K věci (110)

O povinném očkování v Česku může nakonec rozhodnout nová varianta omikron. V pořadu K věci to řekl senátor Zdeněk Hraba (STAN). Pokud by se totiž koronavirová mutace projevila jako taková, která ohrožuje zdravotní systému, tak by podle politikova mínění země jinou možnost než zavést povinnost neměla.

„Myslím, že se bude dávat prostor tomu, co provede omikron. Říká se, že už více než 50 procent nakažených v Praze má omikron,“ řekl Hraba ve vysílání CNN Prima NEWS k dotazu o nutnosti povinného očkování.

Podle člena horní komory Parlamentu a předsedy tamního ústavně-právního výboru bude záležet, co omikron udělá s tuzemským zdravotnickým systémem, tedy jak silně ovlivní jeho fungování. „Pokud by měl být na hraně funkčnosti, tak by to mohlo dopadnout povinným očkováním,“ poznamenal senátor.

Dodal, že v případě, že se omikron skutečně stane novou silou a nikoliv spásou, jak řada lidí vzhledem k aktuálním informacím o něm doufá, tak povinné očkování bude „jedinou cestou“, jak se ochránit.

Hraba má však pochybnosti o tom, zda je správné rozdělovat věkové či pracovní skupiny podle aktuální vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Tu schválil ke konci svého vládnutí předešlý kabinet expremiéra Andreje Babiše. Nový šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek slíbil, že vyhlášku prozkoumá a přijde s úpravami. Aktuálně platí, že od 1. března musí být povinně naočkovaní lidé nad 60 let a k tomu i zdravotníci, hasiči, vojáci či policisté.

Financování STAN? Žádnou černotu nevidím, říká senátor

Senátor hnutí STAN v pořadu K věci mimo jiné hovořil i o nynějším problému své partaje, kdy opoziční poslanci chtějí probírat financování hnutí. To totiž po volbách obdrželo příspěvky od společností, z nichž některé mají zahraniční vlastníky. Šéf hnutí Vít Rakušan transakce hájil s tím, že se jedná o české firmy, které v tuzemsku zároveň platí daně.

„Je to v pořádku, to je úkol opozice odstřelovat vládu či vládní strany, když se objeví stín pochybností. A je na vládní straně rozptýlit ten stín,“ řekl ke kauze Hraba s tím, že on sám ve zmíněných příspěvcích „žádnou černotu nevidí“.

Podle něj jde prakticky o jedinou výtku směrem ke STAN, tudíž se jí opozice v podobě hnutí ANO a SPD nechtějí vzdát. „Proč by to v rámci transparentního účtu STAN dělal, kdyby to mělo přinést problémy?“ táže se řečnicky Hraba.

Tagy: