Restaurace zaplaví hygiena a policie. Kvůli novým opatřením plánují stovky kontrol

V souvislosti s novými opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 vyrazí do restaurací a hospod tento týden rozsáhlé kontroly hygieny a policie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová potvrdila, že v každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny. Od pondělí bude muset obsluha restaurací kontrolovat své zákazníky, zda jsou očkovaní nebo mají negativní test na covid.

Dodržování opatření proti šíření covidu hodlají v tomto týdnu kontrolovat hygienici společně s policisty. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny, uvedla to hlavní hygienička Svrčinová. Hygienici s policisty podle ní nyní udělají 1 200 až 1 500 kontrol za týden.

Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih. Pro vstup do restaurací lidé už také nebudou moci využít samotest.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navíc nemá obavy, že by nová pravidla znovu zrušil Nejvyšší správní soud. „Dnes už kontrola OTN probíhá na hromadných akcích. Bavili jsme se o tom s kolegy právníky, tak pokud to probíhá na jiných akcích, neměl by být problém, aby to probíhalo také v hospodách a restauracích. Právníci v tom problém nevidí,“ vysvětlil ministr pro CNN Prima NEWS. Zkratku OTN používají hygienici pro souhrn očkování, testování nebo prodělané nemoci.

Ne všichni budou bezinfekčnost kontrolovat

Řada podniků se však chystá nová pravidla záměrně nedodržovat. „Pokud se budeme držet práva, tak naši zaměstnanci ani já na to právo nemáme. Jedná se o čistou segregaci lidí a nechápu, proč máme omezovat zase v restauracích, ti lidé melou z posledního a jestli jim vláda zase do toho bude házet vidle, tak o celý tento segment přijdeme,“ řekl v reportáži pro CNN Prima NEWS majitel restaurace Jakub Olbert.

Kontrolovat bezinfekčnost hostů restaurací je nesmysl, jde jen o přenášení odpovědnosti státu za šíření koronaviru na majitele a provozovatele gastro služeb. To řekla ČTK také Radka Mlatečková, majitelka několika restaurací v centru Hradce Králové. Restrikce podle ní povede k úbytku hostů, může nastat i další pokles tržeb. „Vůbec si to nedovedu představit, nevím, jak to budeme stíhat. Velmi nás to zatíží,“ řekla Mlatečková.

Problémy očekává především v době obědů, kdy už nyní často nestíhají. „Pokud bychom museli lidem kontrolovat certifikáty, asi by to znamenalo přijmout dalšího člověka, což by znamenalo další peníze navíc,“ řekla Mlatečková.

Jinde se už podniky na kontrolu svých zákazníků skutečně připravují. „Z důvodu nových vládních nařízení vás, kteří se u nás posadíte, zdvořile prosíme, abyste se při příchodu do Bistra8 prokázali: dokladem o očkování, platným testem, nebo dokladem o prodělání nemoci,“ upozorňuje své návštěvníky například Bistro8 na Praze 7.

Donutilo nás to naočkovat se, říká část mladých

Někteří mladí přiznávají, že je zpřísnění opatření donutilo v poslední době k očkování. „Nechal jsem se očkovat ve čtvrtek. Nechce se mi platit testy a čekám, že za nějakou dobu vymyslí, že si je bude muset člověk platit i do práce. Budou přitvrzovat tak dlouho, dokud se všichni nenechají naočkovat,“ vysvětlil své rozhodnutí CNN Prima NEWS šestadvacetiletý Jan K.

Podobně reaguje i sedmadvacetiletá Veronika B., která se nechala naočkovat ve středu. „Chci žít normální život a stejně by mě to dřív nebo později donutilo,“ podotkla. „Nemám ráda být nějak omezována. A to, že jsem si v klidu nemohla dojít na kafe nebo do restaurace kdykoliv jsem chtěla, přespat v hotelu, jít na kosmetiku nebo ke kadeřnici bez toho, abych prosila zaměstnavatele o potvrzení, nebo si zajišťovala antigenní test, pro mě bylo nervy drásající,“ doplnila ji dvaadvacetiletá Adéla P.

Tagy: