I kdyby Putin umřel, v zemi se nic nezmění. Poradce „Železné lady“ nastínil budoucnost Ruska

I kdyby Putina svrhli nebo zemřel, jeho éra může pokračovat, musíme tak být připraveni čelit agresivnímu Rusku ještě po mnoho let. Řekl to Nile Gardiner, odborník na zahraniční politiku a poradce někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. Rusko podle něj ve své útočné válce proti Ukrajině nemá šanci vyhrát.

Nile Gardiner, který dělal poradce pro zahraniční politiku „Železné lady“, jak se Thatcherové přezdívalo, se domnívá, že k demokratizaci a přeměně ruského režimu nedojde ani po případném pádu současného prezidenta Vladimira Putina. Uvedl to pro deník Express.

Nesdílí naději některých lidí o demokratizaci a přeměnu ruského režimu po případném pádu jeho prezidenta Vladimira Putina. Naopak se domnívá, že éra v duchu současného šéfa Kremlu by pokračovala i po jeho smrti či svržení. O možném odstavení ruského autoritářského vůdce od moci se v poslední době hovoří hlavně kvůli válečným neúspěchům okupační armády, nespokojenosti obyvatelstva či upadající loajalitě prezidentova okolí. Zároveň se objevují spekulace o jeho chatrném zdraví.

Navzdory neveselým očekáváním o budoucí povaze ruského státu je však odborník přesvědčený o vítězství Ukrajiny ve válce. „Rusko čelí prohře. Ukrajinci neuvěřitelně bojují za osvobození vlastní země tváří v tvář ruskému barbarství,“ zhodnotil Gardiner. „Ukrajinci směřují k vítězství a ví to i Rusové,“ uzavřel. Je však podle něj stále potřeba se mít před Ruskem na pozoru, a to i v mnoha nadcházejících letech.

Putin tento týden připustil, že ruská armáda má problém s vybavením, informoval deník Telegraph. Zároveň oznámil, že Kreml se nechystá přestat s ostřelováním ukrajinské infrastruktury: „Kolem našich úderů na energetickou infrastrukturu sousední země je hodně hluku. Ano, to děláme. Ale kdo s tím začal?“ Rusko s blížící se zimou využívá tyto útoky a extrémní tlak na civilisty s nimi spojený jako válečný nástroj. Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova tvořily od počátku konfliktu 97 procent cílů ruského ostřelování civilní objekty.

Tagy: