Rusové už nechtějí válčit, vyplývá z tajného průzkumu Kremlu. Putin však k míru nesměřuje

Nadpoloviční většina Rusů si už prý nepřeje válčit a chtěla by s Ukrajinou jednat o míru. Vyplývá to z údajného průzkumu, který si měl Kreml nechat vypracovat na zakázku od své Federální ochranné služby (FSO). Pokračovat ve válce by podle údajů chtěla jen čtvrtina dotázaných. O průzkumu informuje ruskojazyčný web Meduza působící v Pobaltí.

Meduza uvádí, že pro jednání s Ukrajinou se vyslovilo hned 55 procent dotázaných. Pouze 25 procent by uvítalo pokračování války. A to i přes četné ztráty a nezdary ruských sil.

Průzkum si měl nechat zadat samotný ruský prezident Vladimir Putin. Kreml ho chtěl údaje využít jen interně. Meduza dodává, že výsledná čísla jsou velmi podobná těm, se kterými v říjnu přišla Levada Center, nezávislá sociologická organizace působící v Rusku. Mír chtělo 57 procent dotázaných, válku 27 procent občanů.

Zdá se tak, že se postoj Rusů k bojům začíná otáčet. Meduza se prý dostala k průzkumu pro Kreml už v červenci. Tehdejší data měla ještě ukazovat, že pro jednání o míru s Ukrajinou se vyslovilo jen 30 procent Rusů.

Podle webu to však neznamená, že by se Kreml zaměřil na diskuse o míru, ačkoliv se tak snaží prezentovat. Namísto toho lze dle zdrojů Meduzy očekávat pokusy zamezit jakýmkoliv dalším sběrům informací o postojích k válce. Jeden z nich portálu uvedl, že Putinova administrativa nepovažuje za vhodné, „aby se prezentovala dynamika přístupu Rusů ke konfliktu“.

Zaměří se ruská média na „pozitivnější“ zprávy?

Podle redakce sídlící v Pobaltí je i přes čím dál silnější odmítavý postoj k válce jen velmi málo pravděpodobná možnost hromadných protestů v ulicích. Kreml si však uvědomuje, že u běžných obyvatel federace aktuálně nepanuje bojová nálada.

Meduza s odkazem na své zdroje uvádí, že státní a prokremelská média dostala doporučení, aby se ve svém vysílání nevěnovala tolik válce, která trvá již více než tři čtvrtě roku, ale aby se moderátoři zaměřili na „pozitivnější agendu“.

Ačkoliv Vladimir Putin a další představitelé Ruska tvrdí, že chtějí s Ukrajinci dohodnout mír, mnozí experti mají za to, že naopak dělají tahy k prodloužení války. Kupříkladu americký generál ve výslužbě Wesley Clark pro CNN řekl, že kdyby na Ukrajině zavládlo příměří, tak by Kreml pouze využil čas bez boje na to, aby doplnil své stavy a přezbrojil vyčerpané jednotky. Následovat by pak měl další ruský pokus na dobytí ukrajinského území.

Tagy:
válka Vladimir Putin průzkum Ukrajina Rusko Sergej Viktorovič Lavrov Moskevský Kreml Baltské státy Wesley Clark ruská invaze na Ukrajinu Levada Center