Zaútočíte na Rusko jadernými zbraněmi? Smažeme vás z povrchu zemského, hrozí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že v případě jaderného útoku na Rusko smaže útočící stát z povrchu zemského. Zároveň sdělil, že bude nadále pokračovat v ostřelování ukrajinské infrastruktury. Zástupce amerického ministerstva zahraničí v reakci na konání okupantů na Ukrajině prohlásil, že se chovají jako Islámský stát (ISIS). Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v souvislosti s ruským ostřelováním zmínil, že pro hlavní ukrajinské město může v důsledku bombardování nastat apokalyptický scénář. Nejkrvavější boje pokračují už několik týdnů u doněckého Bachmutu. Ukrajinská i ruská armáda tam trpí obrovskými ztrátami.

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Na jednání euroasijské ekonomické rady řekl, že by v takovém případě byl útočník smazán z povrchu země.

Zároveň sdělil, že bude pokračovat v útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, přestože miliony lidí zůstaly bez elektřiny a vody. „Kolem našich úderů na energetickou infrastrukturu sousední země je hodně hluku. Ano, to děláme. Ale kdo s tím začal?“ ptal se ruský prezident podle BBC na slavnostním předávání cen v Kremlu.

Vojáci Ruska zaminovávají a rabují civilní domy, okrádají i těla mrtvých, což připomíná taktiku bojovníků ISIS. Uvedl to zástupce amerického ministerstva zahraničí pro evropské záležitosti Michael Tierre, upozorňuje ukrajinský web. „Otřesné použití výbušných zařízení a zaminovávání ruskou armádou připomíná taktiku ISIS v Iráku a Sýrii, kde se teroristé snažili zabít co nejvíce civilistů, aby se lidé báli vrátit do svých domovů,“ prohlásil Tierre.

Pokud bude pokračovat ruské ostřelování ukrajinské infrastruktury, pro Kyjev může nastat apokalyptický scénář. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl starosta města Vitalij Kličko. Tamní obyvatele zároveň vyzval k přípravě na možnou evakuaci. Větší přerušení dodávek proudu a tepla by totiž mělo v zimě pro život v metropoli katastrofické důsledky.

Ukrajinská společnost Energoatom uvedla, že ruské jednotky ovládající ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu v jejím areálu rozmístily salvové raketomety. Záporožskou elektrárnu Rusové obsadili několik týdnů po začátku invaze na Ukrajinu. Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování elektrárny, která je největším zařízením tohoto typu v Evropě.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku. Obě armády trpí obrovskými ztrátami. Některé záběry z těchto bojů jsou tak brutální, že je správci sociálních sítích vyhodnocují jako nevhodné.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko ruská invaze na Ukrajinu