Vánoční trhy stále táhnou. Lidé chtějí vidět stromeček, než se opět zpřísní nařízení

Shromažďují se lidé i ve 4. stupni?

V neděli se pražské Staré Město naplnilo podobně jako den předtím. Právě shlukování a následné porušování vládních nařízení podle odborníků vedlo k tomu, že se hodnoty v protiepidemickém systému PES přehouply zpět do čtvrtého stupně. O možném znovuzavírání podniků a obchodů bude v pondělí diskutovat vláda, sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V neděli večer bylo Staroměstské náměstí opět plné lidí. Největší fronty se tvořily u těch několika stánků, které jsou letos na náměstí povoleny. Dav se shromažďoval i kolem vánočního stromečku, který každoročně do Prahy láká tisíce návštěvníků.

Ani v okolních restauracích a barech ale lidé často nerespektovali vládní nařízení. Potvrdila to i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO): „Zejména při cestě starou Prahou jsem viděla lidi v restauracích. Uvnitř jsem nebyla, ale nevěřím, že byli pouze čtyři u jednoho stolu.“

Ministryně je prý smutná především z toho, jak se občané k vládním restrikcím stavějí. „Tohle všechno může vést k tomu, že se například restaurace zavřou, což nikdo nechce,“ uvedla Schillerová v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Pražané chtějí vidět stromeček

I přes hrozbu uzavření obchodů a restaurací se však také na druhou adventní neděli Pražané vydali k vánočnímu stromečku na Staroměstském náměstí. Podle reportérky CNN Prima NEWS Simony Dočkalové Pražané na náměstí přišli hned z několika důvodů: „Mnohé lidi zajímalo, jak Staromák vypadá bez tradičních stánků. Jiní se naopak bojí, že kdyby s návštěvou otáleli, na stromek se už nepodívají. Obávají se, že se vládní nařízení opět zpřísní,“ popsala reakce na její otázky přímo z centra.

Oproti Václavskému náměstí je atmosféra na tom Staroměstském stále více vánoční. Lidé postávají v hloučcích kolem stánků a popíjejí teplé nápoje. Mnozí ani nemají roušky, ať už kvůli konzumaci, či fotce u stromečku.

S porušováním vládních nařízení mají policisté už od čtvrtka, kdy byla opatření rozvolněna, bohaté zkušenosti. Po celé České republice policie dosud řešila několik stovek prohřešků proti současným pravidlům. V sobotu v noci byli podle policistů na vině především obyvatelé Brna a Olomouce.

Právě v těchto městech zůstávali lidé v hojném počtu na náměstích do pozdních hodin a adventní stánky byly otevřené i po desáté hodině večer. Se stánkaři však velmi rychle situaci vyřešila městská policie. „Pořád se pohybujeme na hranici mezi třetím a čtvrtým stupněm a je to snad více než řečnická otázka, jestli opravdu chceme zpátky do čtyřky,“ dodal k situaci Blatný.

Tagy: