I po odchodu Rusů jde Ukrajincům o život. „Překvapení“ nalézají na nejrůznějších místech

Většina budov v Borodjance je zničená. (6. března)

Miny nastražené v pračce nebo na dveřích. I poté, co se ruští vojáci stáhnou a Ukrajinci území znovu obsadí, hrozí nebezpečí. Okupanti totiž po sobě zanechávají výbušniny především v domech a na silnicích. V Buči ale nalezli miny i pod mrtvolami ukrajinských obyvatel.

Před minami nastraženými ruskými vojáky při ústupu z okupovaných míst v neděli znovu důrazně varoval i ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Ruské jednotky podle něj zaminovaly nejen budovy, které využívaly, a cesty, ale také místa, kde by je Ukrajinci nemuseli odhalit. Informuje o tom agentura Ukrinform.

Výbušninu už ženisté našli v pračce, na dveřích nebo mezi zásobami potravin. Obvyklé jsou také nálezy v autech, z několika měst přišly zprávy o objevu min pod mrtvými těly. Ukrajinské úřady zaznamenaly případ muže, kterého zabil výbuch poté, co otevřel zavazadlový prostor svého auta.

Zničená nebo zaminovaná zůstává po odchodu ruských vojáků také část civilní infrastruktury, jako jsou rozvodny plynu nebo elektřiny, vodárny a další místa důležitá pro běžný život. Na ulicích často leží nevybuchlá munice a odvážnější řidiči mezi ní kličkují, jak ukazuje i video z Borodjanky. Auta tam čekají, než budou moci postupně projet slalomem tvořeným minami.

„Tam, kde okupanti bydleli nebo alespoň zůstali přes noc, rozmístili nástrahy jak u vchodů do domů, tak třeba i u plotů. Výbušniny se nacházejí také v domech a bytech ukrajinských policistů, záchranářů a vojáků,“ popsal Monastyrskyj.

Rusové přitom podle něj to, kdo v opuštěných bytech žije, zjistili, když je vykrádali. Byty tak zůstaly často vyrabované a neobyvatelné. Ministr proto ukrajinské občany upozornil, aby si dávali velký pozor při návratu domů. Zároveň ujistil, že odborníci na likvidaci min pracují. Pomáhají s ní i specialisté z jiných zemí.

Odminovat Ukrajinu ale bude velmi těžké. Podle agentury Ukrinform jen během pátku 8. dubna zneškodnili ženisté 742 nastražených výbušných zařízení.

Tagy:
armáda silnice Ukrajina dům nebezpečí výbušnina osvobození stažení vojsk Rusové Buča miny Denys Monastyrskyj Ukrinform