Mrtvá těla na ulicích začali jíst psi. Starosta Buči popsal hrůzné obrázky po odchodu Rusů

Starosta Buči Anatolij Fedoruk (vpravo) při návštěvě města ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (uprostřed). 8.4.2022.

Souhrn války na Ukrajině (8.4.)

Starosta ukrajinské Buči Anatolij Fedoruk nastínil situaci ve městě po odchodu ruských okupantů. Úřady již evidují 320 mrtvých. „A každý den objevujeme další těla. Některá už začali jíst i psi,“ prozradil.

Buča leží zhruba 25 kilometrů na západ od Kyjeva. Poté, co Rusové nejspíše vzdali či odložili snahu o dobytí metropole, město opustili.

„Od prvního dubna jsme začali jezdit po okolí. Nejprve jsme šli k železničnímu přejezdu, podívali se na rozbité domy. Dorazili jsme na velkou křižovatku a viděli 21 těl zavražděných a umučených civilistů se svázanýma rukama. Byli zastřeleni,“ popsal v rozhovoru pro web Hlas Ameriky starosta zničené obce Anatolij Fedoruk.

Na první pohled prý bylo zřejmé, že leží na ulici už déle. „Některá těla už začali jíst i psi,“ uvedl starosta. V ulicích Buči bylo podle něj zastřeleno velké množství lidí. „Neměli zranění od střepin z granátů nebo minometů, ale od střelných ran. Postříleli je ze samopalů,“ zdůraznil.

K pátku 8. dubna našli v Buči 320 mrtvých obyvatel, dalších přibližně deset v okolních vesnicích. „Každý den ale nacházíme další a další těla v různých koutech města. V zahradách, parcích nebo na dětských hřištích. Jde o oběti nad rámec těch, o kterých už psala média,“ řekl Fedoruk.

Úřadům se zatím podařilo identifikovat 163 obětí. „Jsou to občané Buči, kteří byli zabiti a brutálně mučeni ruskými vojáky,“ podotkl starosta. Prý znají příjmení, křestní jména, a jestli měli lidé děti či jiné blízké příbuzné.

Místa jsou stále zaminovaná

Od osvobození města už bylo zkontrolováno asi 80 procent možného území. Cesta do zalesněné oblasti nebo do pásma vedle obydlených částí je stále nebezpečná, protože odtud Rusové ostřelovali Kyjev a další obce.

„Místa jsou stále zaminovaná a nikdo kromě specialistů tam nemůže,“ uvedl Fedoruk. Velké množství munice zůstalo také přímo ve městě i kolem něj, například na polích nebo cestách mezi jednotlivými osadami.

Lidé jsou ve sklepích, potřebují lékařskou pomoc

Jak ukázaly první dny po osvobození, během okupace zůstalo v Buče přibližně 3 700 lidí. Jedná se přibližně o desetinu obyvatel z období před válkou. Naopak v osadách, které tvoří vlastní komunitu, zůstalo téměř 80 procent lidí. Důvod je jednoduchý, vzhledem k poloze mimo samotné město a přítomnosti ruské armády neměli možnost odejít.

„Lidé jsou už přes měsíc ve sklepích, potřebují lékařskou a psychologickou pomoc. Na zajištění všeho potřebného nyní pracují odborníci. Máme pyrotechniky, kteří doprovázejí plynaře a regionální energetiky, aby zajistili obnovu kritické infrastruktury,“ vzkázal starosta.

Tvrdí, že Rusové nezasáhli kritickou infrastrukturu náhodou. Jako první údajně odnesla ostřelování trakční stanice, která napájela železnici i samotné město. Nacházela se v samém centru Buči. Bezprostředně byly poškozeny také čisté vodní nádrže.

„I za okupace jsme se snažili všechno opravit, aby byl alespoň minimální tlak vody a naši občané ji mohli spotřebovávat v míře, která byla v tehdejších podmínkách možná. Po dalším ostřelování jsme zůstali bez signálu i světla,“ popsal.

Proč bylo nutné zničit dětská hřiště a atrakce?

Fedoruk je povoláním historik. Doufal, že během invaze se budou dodržovat pravidla a tradice válčení. Armáda podle něj nesmí páchat násilí na civilistech.

„Ve válce samozřejmě dochází k útokům projektily, šrapnely a dalšími věcmi. Je to vlastně ruleta, jestli přežít, nebo ne. Šel jsem do parku. Nemůžu pochopit, koho tam ruská armáda hledala? Proč bylo nutné zničit dětská hřiště a atrakce?“ ptal se zoufale.

Stále apeluje na obyvatele, kteří z města utekli, aby se ještě nevraceli. „Značná část území je stále nebezpečná. Zároveň se však obracím ty, kteří pracují v kritické infrastruktuře, aby byli naopak k dispozici a pomohli k obnově města. Potřebujeme vás,“ vzkázal.

Tagy: