I v dílně si můžete šlapat jako král

Ať už rekonstruujete podlahu v dílně, garáži, nebo v obýváku, dejte si na práci záležet. Na rovný povrch se vám totiž bude daleko snadněji pokládat podlahová krytina. Díky samonivelačním stěrkám naštěstí není vytvoření hladké plochy nic složitého.

Vyplatí se ale nepodcenit přípravné práce. Právě na nich totiž závisí, jak bude výsledek vypadat, a hlavně, jakou životnost bude nová podlaha mít. Rekonstrukci staré podlahy začněte tím, že si označíte místa, která jsou poškozená – může jít o drobné prohlubně, díry nebo praskliny. Ty je potřeba opravit pomocí speciální opravné směsi na podlahy. Dotyčné místo zbavte prachu – nejlépe vysavačem. Pak na něj přesně podle návodu výrobce aplikujte opravnou směs a nechte ji pořádně vytvrdnout. Směs se nanáší ocelovým hladítkem, po zavadnutí ji můžete „zafilcovat“.

Teď je potřeba zbavit prachu celou podlahu. Opět použijte kvalitní dílenský vysavač . Velmi důležitým krokem je penetrace – použijte hloubkovou penetraci nebo penetraci speciálně na podlahy.

Účelem je vytvoření takzvaného spojovacího můstku, který zajistí přilnutí nivelační hmoty ke staré podlaze. Jinak riskujete, že bude nový povrch začas praskat a vydrolí se. Posledním krokem je nalepení dilatačních pásků po obvodu stěny. Ty umožní podlaze pracovat – rozpínat se. Nezapomeňte demontovat prahy a místo nich přidělat desky, aby vám nivelačka nevytekla.

Teď přichází velké finále – aplikace samonivelační podlahové hmoty. Na trhu jsou desítky druhů a vybrat si můžete podle libosti. Liší se tloušťkou, kterou jsou schopny vykrýt, zatížením nebo elasticitou. V každém případě postupujte podle návodu na obalu – každý výrobce doporučuje jiný poměr suché směsi a vody, který je potřeba dodržet. Výhodné je pracovat ve dvou a předem si nivelačku rozmíchat v několika vědrech, aby šla práce rychleji od ruky a podlaha byla vylita během jednoho kroku. Nivelační hmotu rozlévejte v pruzích a pomocí ocelového hladítka ji citlivě roztírejte – stěrka je sice samonivelační, někdy ale potřebuje trochu pomoct.

Ihned po vylití podlahy pomocí „ježka“ zbavte hmotu vzduchových bublinek. „Ježek“ je plastový válec s trny na tyčce, kterým podlahu přejíždíte. V čerstvé hmotě se pohybujte pomocí speciálních nášlapů, které si připevníte na pracovní boty. Alternativou je postupné vylévání plochy, kdy můžete „ježka“ použít z míst, kam nivelačka ještě nebyla aplikována. Podlahu nechte řádně vytvrdnout. Dobu vytvrzení a zatížení najdete na obalu směsi. Nivelačky samy o sobě ještě nepředstavují finální vrstvu, ale podklad pro podlahovou krytinu. V dílně to může být odolné PVC nebo speciální skládané gumoplastové podlahy. Jejich jednotlivé dílce do sebe zapadají jako puzzle, řežou se běžnými řezacími nástroji a dobře se tvarují.

Udělejte si v tom pořádek

Tohle řeší každý kutil i řemeslník – pořádek v dílně. Elegantním řešením je závěsný dílenský systém, díky kterému si přehledně uložíte vše od nářadí, přes zahradní pomůcky až po sportovní vybavení. Na 1 m² stěny tak můžete zavěsit metráky zátěže, účelně využít prázdné stěny v dílně a udělat si místo na podlaze, která se vám bude lépe ošetřovat.

Tipy a triky:

  • Nivelačku míchejte pomocí vrtačky nebo míchadla přímo ve vědru.
  • Všechny nástroje od nivelační hmoty po práci okamžitě očistěte. Po zatvrdnutí už hmota odstranit nejde.
  • Dobře si spočítejte spotřebu nivelační hmoty a počítejte s rezervou.
  • Pozor, podlahová penetrace způsobuje fleky na rukách i dřevěných výrobcích, jako jsou třeba zárubně.
  • Extrémně křivou podlahu můžete před použitím nivelační stěrky srovnat podlahovou bruskou.
Tagy: