Nemocnicím stále chybí krev. Primářka: Dárcem může být téměř každý, stačí ochota

Darování krve

Darování krve v rámci kampaně Ruce

Kvůli pandemii koronaviru chybí v nemocnicích krev, zásoby transfuzních oddělení jsou na minimu. Podle odborníků se dárci bojí, že při odběru přijdou s nemocí do kontaktu. Změnit to chce kampaň Českého červeného kříže a televize CNN Prima NEWS nazvaná Ruce, do které se zapojil i náš plzeňský štáb.

Redaktorka televize CNN Prima NEWS Alex Hrdinová s kameramanem Ondřejem Tůmou poprvé darovali krev na transfuzním oddělení plzeňské fakultní nemocnice. Nejdřív je čekalo vyplňování dotazníku a absolvovali měření tlaku a teploty, následoval první odběr krve.

Krevní obraz měli v pořádku, byli tedy způsobilí darovat krev. Celá akce trvala zhruba deset minut a zdravotníci jim odebrali asi 450 ml krve, která se v těle do 24 hodin obnoví.

„Je to možnost, jak snadno pomoci někomu, kdo je v nouzi,“ uvedl Pavel Jenýš z Plzně, který krev daroval už 55krát. Ale například další dárkyně Andrea Smolíková byla ve středu také poprvé.

„Ideálním dárcem je každý, kdo je ochoten darovat krev. Musí mu být nejméně 18 let a maximálně 65. Také by neměl mít závažné onemocnění,“ popsala primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Petra Šlechtová.

Jako odměnu za statečnost dostává každý dárce odznak, vedle kterého je napsána krevní skupina dárce, a také něco na posilněnou.

Tagy: